HPB akvizicijom Nove hrvatske banke spasila više od 8 milijardi kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti u prigodi 30 godina poslovanja Hrvatske poštanske banke.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika uprave HPB-a Marka Badurine, predsjednik Vlade Plenković čestitao je na ovoj značajnoj obljetnici kao i na akviziciji Nove hrvatske banke.
 
Premijer je istaknuo izuzetnu spretnost i spremnost Hrvatske poštanske banke da, uz agilan pristup hrvatske Vlade i Hrvatske narodne banke integrira Novu hrvatsku banku u hrvatski financijski sustav i anulira rizik izloženosti veći od 8 milijardi kuna.
 
"Ovo je za nas godina isporuke u kojoj očekujemo članstvo u Schengenu, kao i skoro članstvo u europodručju", kazao je Plenković, dodavši da po pitanju europodručja u idućim danima očekuje snažne signale prema konačnoj formalnoj odluci.
 
Odgovornim vođenjem javnih financija do makroekonomske ravnoteže
 
"Ako tako bude ispast će da će Hrvatska provesti najmanje vremena u čekaonici jer će biti zemlja koja je najbrže ispunila sve potrebne uvjete", rekao je, zahvalivši pritom potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću, ne samo na suvođenju ovog procesa, nego i na odgovornom vođenju javnih financija.
 
"Odgovornim vođenjem javnih financija doveli smo se u situaciju da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža, konstantno smanjujemo svoj javni dug i podižemo standard hrvatskih građana", kazao je Plenković, naglasivši da sve to prepoznaju i međunarodne institucije koje su podigle hrvatski kreditni rejting na razinu investicijskog.
 
 
 

Pisane vijesti