Hrvatska će nastaviti pružati svaku moguću pomoć Ukrajini

  • Slika /Vijesti/2022/05 svibanj/26 svibnja/26_05_2022 (6).jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima potpredsjednicu Vrhovne Rade Ukrajine Olenu Kondratiuk, koja boravi u posjetu Hrvatskoj. Uz predsjednika Vlade bio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Na sastanku je sudjelovao i Vasilj Kirilič, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Plenković tom je prilikom još jednom izrazio snažnu potporu Hrvatske Ukrajini u okolnostima ruske agresije te naglasio da će Hrvatska nastaviti pružati pomoć Ukrajini u svim aspektima, kao i u pogledu prihvata i zbrinjavanja izbjeglica.

Naglasio je da cijela Hrvatska iznimno žali zbog svih nevinih žrtava i brojnih Ukrajinaca koji su morali napustiti svoje domove. Kazao je da sve institucije i nadležne službe čine maksimalne napore da osiguraju zbrinjavanje, integraciju te što primjereniji život ukrajinskim državljanima koji dolaze u Hrvatsku.

Naglasivši punu podršku europskom putu Ukrajine, Plenković je istaknuo da se Hrvatska čvrsto zalaže za stjecanje kandidacijskog statusa Ukrajine za članstvo u EU te će pružiti i svu stručnu pomoć na tom putu.

Potpredsjednica Vrhovne Rade Olena Kondratiuk zahvalila je hrvatskoj Vladi na političkoj, diplomatskoj, financijskoj, humanitarnoj i tehničkoj pomoći Ukrajini, kao i zalaganju za europski put Ukrajine.

Na sastanku se razgovaralo i o daljnjoj pomoći Ukrajini, europskim i globalnim aktivnostima za dodatnu financijsku pomoć u oporavku zemlje, kao i energetskoj krizi, o čemu je bilo riječi i prigodom nedavnog posjeta premijera Plenkovića Kijevu gdje se sastao s ukrajinskim državnim vrhom.

 



Pisane vijesti