Hrvatska, Albanija i Makedonija neće voditi odvojenu politiku prema regiji

Premijeri Hrvatske, Albanije i Makedonije, Ivo Sanader, Sali Berisha i Vlado Bučkovski, suglasili su se u utorak u Draču da nijedna od triju zemalja neće voditi nikakvu odvojenu ili pojedinačnu politiku prema još uvijek otvorenim pitanjima na jugoistoku Europe - statusu Kosova,referendumskom pitanju o neovisnosti u Crnoj Gori i ustavnim promjenama u BiH.

DRAČ, 28. veljače 2006. (Hina) - Premijeri Hrvatske, Albanije i Makedonije, Ivo Sanader, Sali Berisha i Vlado Bučkovski, suglasili su se u utorak u Draču da nijedna od triju zemalja neće voditi nikakvu odvojenu ili pojedinačnu politiku prema još uvijek otvorenim pitanjima na jugoistoku Europe - statusu Kosova,referendumskom pitanju o neovisnosti u Crnoj Gori i ustavnim promjenama u BiH.

"Hrvatska, Albanija i Makedonija podupiru i pridružuju se naporima međunarodne zajednice u pronalaženju trajnog, mirnog i stabilnog rješenja na jugoistoku Europe", rekao je premijer Sanader na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji triju premijera Jadranske povelje nakon sastanka u Draču.

"Na moju inicijativu prihvaćeno je da neće biti nikakvih političkih iskakanja i pojedinačnih inicijativa Hrvatske, Albanije i Makedonije u rješavanju spomenutih pitanja", dodao je kasnije Sanader u izjavi hrvatskim novinarima.

Makedonski premijer Vlado Bučkovski je naglasio da je ova godina od izuzetne važnosti za cijelu regiju. "Ove će se godine rješavati pitanja Kosova, Crne Gore i ustava u BiH. Naše tri zemlje će nastaviti
promovirati stabilnost, mir, partnerstvo i suradnju u regiji. Naša uloga će u suradnji s međunarodnom zajednicom biti vrlo važna", rekao je Bučkovski, dodavši da će "regionalna komponenta" imati ulogu i u ranije spomenutoj snažnijoj kampanji za približavanje NATO-u.


Jačanje regionalne suradnje triju zemalja "u gradnji bolje i sigurnije budućnosti" za cijelu regiju potvrdio je i albanski premijer Sali Berisha.

Premijer Sanader je na tiskovnoj konferenciji u Draču iznio i novu hrvatsku inicijativu, uz postojeću o širenju CEFTA-e, koja je u ponedjeljak u Skoplju dobila i svoj prvi konkretan rezultat stupanjem Makedonije u njezino članstvo.

Hrvatska će, naime, u svibnju preuzeti predsjedanje Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) i namjerava unaprijediti suradnju zemalja članica.

"Hrvatska je želja da SEECP na neki način preuzme ulogu Pakta o stabilnosti koji se, prema planu, polako gasi. Bila bi šteta da se s nestajanjem Pakta ugase i neki korisni mehanizmi koje je on stvorio. Hrvatska će, stoga, biti vrlo aktivna u predsjedanju SEECP-om i jačanju njegove uloge", rekao je Sanader, dodavši da je SEECP, zbog članstva Grčke i Turske, jedna od širih regionalnih organizacija.

Odgovarajući na novinarska pitanja o svojoj inicijativi o širenju Srednjoeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA), premijer Sanader je još jednom naglasio kako ona nije u suprotnosti s prijedlogom Europske komisije o stvaranju slobodne trgovinske zone među zemljama tzv. Zapadnog Balkana.

"Naprotiv, mislim da se radi o nadogradnji. Zašto bi nas bio pet, kad nas može biti osam. Hrvatska, Rumunjska, Bugarska i Makedonija već su članice, a u budućnosti očekujemo BiH, SCG, Albaniju i Moldaviju", rekao je Sanader, naglasivši da su se predsjednik EK Jose Manuel Barroso i povjerenik za proširenje Olli Rehn nedavno u Zagrebu pozitivno izrazili o toj hrvatskoj inicijativi.

Na sastanku u Draču također se razgovaralo o suradnji na eurointegracijskom putu, pri čemu je Bučkovski rekao da zemlje Jadranske povelje smatraju Hrvatsku "svojim liderom" na tom planu.

Sanader je uzvratio obećanjem da će Zagreb maksimalno pomoći i Makedoniji i Albaniji prenijeti sva svoja eurointegracijska iskustva.

Trostranim sastankom u Draču premijer Sanader je završio svoj službeni posjet Albaniji, tijekom kojega je bilateralno razgovarao s albanskim premijerom Salijem Berishom i predsjednikom države Alfredom Moisiuom, te sudjelovao u radu foruma hrvatskih i albanskih gospodarstvenika.



Pisane vijesti