RH, Albanija i Makedonija pokreću novu kampanju približavanja NATO-u

Hrvatska, Albanija i Makedonija ojačavaju međusobnu suradnju i pokreću novu, snažniju kampanju za približavanje NATO savezu, rečeno je u utorak u Draču na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji premijera zemalja Jadranske povelje, Ive Sanadera, Salija Berishe i Vlade Bučkovskog.

DRAČ, 28. veljače 2006. (Hina) - Hrvatska, Albanija i Makedonija ojačavaju međusobnu suradnju i pokreću novu, snažniju kampanju za približavanje NATO savezu, rečeno je u utorak u Draču na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji premijera zemalja Jadranske povelje, Ive Sanadera, Salija Berishe i Vlade Bučkovskog.

"Danas je vrlo važan dan za regiju. Danas pokrećemo novu kampanju za približavanje NATO-u pod sloganom 'Pozivnica, ne kasnije od 2008.'", naglasio je predsjednik makedonske Vlado Bučkovski nakon sastanka triju premijera Jadranske povelje u albanskom obalnom gradu Draču.

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da će za početak trojica premijera poslati zajedničko pismo glavnom tajniku NATO-a Jaapu de Hoopu Schefferu, uoči summita NATO-a u Rigi, u kojem će još snažnije naglasiti svoje ambicije da postanu dijelom Sjevernoatlantskog saveza i naglasiti dosad ostvarena postignuća na tom putu.

Trojica premijera su naglasila da mnogo očekuju od sastanka na vrhu NATO-a u glavnom gradu Latvije u studenome. "Mi znamo da to neće biti summit proširenja, ali očekujemo snažne poruke prema našim zemljama. Posebice u završnom dokumentu sa sastanka", rekao je Sanader.

Unatoč tome što zasad izgleda da se u Rigi neće dijeliti pozivnice za NATO, albanski premijer Sali Berisha, domaćin skupa u Draču, izrazio je nadu da će se to ipak dogoditi i da će tri zemlje uskoro ojačati "jugoistočni bok Saveza". Sanader je također podsjetio kako mu je glavni tajnik NATO-a na nedavnom sastanku rekao kako je na summitu u Latviji "sve moguće".

Predsjednik hrvatske Vlade je okupljenim novinarima objasnio zašto Zagreb, Tirana i Skoplje žele što brže priključenje Savezu.

"NATO nije samo vojni savez, to je zajednica koja se bori za slobodu, razvoj demokracije, poštivanje ljudskih i manjinskih prava, vladavinu prava i tržišnu ekonomije. To su vrijednosti koje i mi dijelimo i želimo postati dijelom te integracije", rekao je Sanader.

Hrvatski premijer, međutim, nije propustio naglasiti da će svaka od triju zemalja Jadranske povelje u svom približavanju NATO-u biti vrednovana prema individualnim postignućima.



Pisane vijesti