Drač: Počeo sastanak trojice premijera

Sastanak hrvatskog, albanskog i makedonskog premijera Ive Sanadera, Salija Berishe i Vlade Bučkovskog, posvećen jačanju suradnje u okviru Jadranske povelje i približavanju NATO savezu, počeo je u utorak u albanskom obalnom gradu Draču.

DRAČ, 28. veljače 2006. (Hina) - Sastanak hrvatskog, albanskog i makedonskog premijera Ive Sanadera, Salija Berishe i Vlade Bučkovskog, posvećen jačanju suradnje u okviru Jadranske povelje i približavanju NATO savezu, počeo je u utorak u albanskom obalnom gradu Draču.

Jadranska povelja je inicijativa nastala na američki poticaj 2002. godine s ciljem da se tri zemlje u regiji, koje teže članstvu u NATO-u, Hrvatska, Makedonija i Albanija, što brže pripreme za pridruženje Savezu.

Jadranska povelja zamišljena je kao suradnja triju zemalja, uz američku pomoć, u reformama oružanih snaga, širenju sigurnosti i stabilnosti u regiji, ali i u borbi protiv organiziranog kriminala, te u provedbi ostalih reformi nužnih za priključenje Sjevernoatlantskom savezu.

Hrvatska trenutno predsjedava Poveljom, a premijer Sanader je na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak u Tirani najavio intenziviranje suradnje u okviru te inicijative.



Pisane vijesti