Hrvatska će kao članica EU i NATO-a pomoći svim pozitivnim procesima na jugoistoku Europe

  • Slika /Vijesti/2018/10 listopad/2 listopada/Bolje/H20181002000337.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Ženevi je sudjelovao na sastanku na vrhu "Strateški dijalog o zapadnom Balkanu" u organizaciji Svjetskog gospodarskog foruma. Sastanak na vrhu okupio je predsjednike država ili vlada te ministre iz Albanije, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Švicarske i Turske.

U izjavi za medije, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je sinoć i danas s nekoliko lidera jugoistoka Europe - i drugih članica Europske unije - razgovarao o mogućem doprinosu Svjetskog gospodarskog foruma razvoju konkurentnosti, investicija, digitalizacije i inovacija.

"To je prava dodana vrijednost angažmana ovako prestižne institucije koja može pomoći gospodarskom razvoju Hrvatske, ali i nama susjednih zemalja", kazao je.

20. godišnjica zagrebačkog sastanka na vrhu

Kako je istaknuo predsjednik Vlade, danas se razgovaralo o nastavku dijaloga i kako da on bude dio redovitih aktivnosti Gospodarskog foruma u Davosu te da se u državama jugoistoka  Europe povremeno održavaju sastanci - s poslovnim svijetom, institucijama, medijima, svima onima koji su bitni.

"Hrvatska na ovaj proces gleda kao dio cjelovitih priprema za predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. Kao što smo i najavili, pripravni smo organizirati sastanak na vrhu između država članica Europske unije i država jugoistočne Europe, odnosno napraviti 20. godišnjicu zagrebačkog sastanka na vrhu", dodao je.

Poručio je da Hrvatska želi pokazati vodstvo s obzirom na poziciju članice Europske unije i NATO-a te pomoći pozitivne procese u hrvatskom susjedstvu.

Jasna pozicija Hrvatske o arbitraži

Na pitanje o granici sa Slovenijom i susretu sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, predsjednik Vlade odgovorio je da je dobro da se vodi dijalog te da je pozicija Hrvatske sasvim jasna.

"Želimo riješiti pitanje granice na način koji će biti objema državama prihvatljiv. Hrvatska je iz arbitražnog procesa izašla jednoglasnom odlukom tadašnjeg saziva Hrvatskog sabora. Izašla je jer je proces bio - kontaminiran. Arbitražni sud je nastavio djelovati, međutim arbitražna presuda za Hrvatsku nije valjana. Želimo kroz dijalog, dobru volju i smireno ozračje u Hrvatskoj, a nadam se i u Sloveniji, postići rješenje s kojim će moći živjeti obje države. To je naša glavna poruka", kazao je predsjednik Vlade.

Snažno smo zainteresirani za opstanak hrvatske brodogradnje

Odgovarajući na pitanje novinara vezano za blokadu računa u Uljaniku, predsjednik Vlade je rekao da je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas  posjetio  brodogradilište "3. maj".

"Nastojimo naći rješenje u jednom od ona tri scenarija o kojima sam govorio na sjednici Vlade u Puli. Snažno smo zainteresirani da opstane hrvatska brodogradnja. Želimo pronaći održiva rješenja, bazirana na načelima tržišne ekonomije  - u skladu s hrvatskim i europskim propisima. Beskrajno subvencioniranje kao što je bilo prije, mislim da nije više realno. Zato je važno pronaći okvir koji može omogućiti isplatu plaća, ali i konkurentnost Uljanika i 3. maja. Ima jako puno zainteresiranih za ta dva brodogradilišta. Razgovori u ovom trenutku traju", naglasio je.

Predsjednik Vlade dodao je da postoje planovi restrukturiranja te da su državna jamstva za sanaciju dana u kontekstu onoga što je odobrila Europska komisija.

"Tu nema simplificiranja - postoje smjernice koje se tiču restrukturiranja ovakvih kompanija. Zato bih volio da iscrpimo sve moguće varijante prije nego što donesemo konačne odluke", zaključio je.

Foto: EPA

Pisane vijesti | Andrej Plenković