Hrvatska i Italija su prijateljske zemlje - povijesno i kulturološki bliske

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/27 veljača/Tajani posjet  (4).jpg

Predsjednik Vlade Plenković sastao se danas s potpredsjednikom Vijeća ministara i ministrom vanjskih poslova i međunarodne suradnje Italije Antoniom Tajanijem, kojem je ovo treći posjet Hrvatskoj.

“Sama ta dinamika naših odnosa govori o tome kako smo s ovom talijanskom vladom digli razinu naših odnosa, u smislu intenziteta političkoga dijaloga, na višu razinu”, istaknuo je Plenković, podsjetivši kako je Tajani već treći put u Hrvatskoj, a u studenom prošle godine u Zagrebu je bila i talijanska premijerka Giorgia Meloni, s kojom je razgovor bio vrlo sadržajan.
 
Hrvatska i Italija su, dodaje, susjedne i prijateljske zemlje, koje su povijesno i kulturološki bliske.
 
Osvrnuo se i na mjere na talijansko-slovenskoj i slovensko-hrvatskoj granici, koje su uvedene zbog priljeva ilegalnih migranata, napomenuvši kako su one ležerne, sa željom da budu samo privremenog karaktera.
 
Održan 6. koordinacijski odbor ministara Hrvatska-Italija
 
Danas je u Zagrebu održan i 6. koordinacijski odbor ministara Hrvatska-Italija, a na odboru su uz premijera Plenkovića prisustvovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, te ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.
 
Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon koordinacijskog odbora, Grlić Radman je zahvalio ministru Tajaniju na domaćinstvu nedavnog sastanka skupine prijatelja zapadnog Balkana i ministara država zapadnog Balkana u Rimu, kazavši kako naše zajedničko susjedstvo, jugoistočna Europa, zapadni Balkan, traži našu kontinuiranu pažnju i potporu.
 
Dodao je kako zapadni Balkan nikako ne smijemo zanemariti, jer nam je u interesu sigurno i stabilno susjedstvo.
 
Visoka razina gospodarske suradnje
 
"Ne smijemo dopustiti Rusiji i azijskim zemljama da interveniraju na prostoru Balkana. Naš prioritet je stabilnost", rekao je talijanski ministar u uvodnom obraćanju na sjednici koordinacijskog odbora.
 
Od vanjskopolitičkih tema o kojima se razgovaralo na sjednici, Grlić Radman je izdvojio zajedničku borbu protiv nezakonitih, ilegalnih migracija, kojima su izravno pogođene i Hrvatska i Italija, dok je Tajani istaknuo kako Rim i Zagreb imaju vrlo slične stavove o nizu vanjskopolitičkih tema, od Bliskog istoka do Ukrajine, a vrlo su usklađeni i po pitanju zapadnog Balkana.
 
"Vjerujem da se naša dva naroda mogu smatrati velikim prijateljima", kazao je Tajani.
 
Hrvatski ministar posebno je apostrofirao gospodarsku suradnju dviju zemalja, koja je na vrlo visokoj razini, pri čemu je Italija u 2022. bila najveći trgovinski partner Hrvatske, kao i u prvih 11 mjeseci prošle godine, a podsjetio je i na povijesni ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva.
 
Nacionalne manjine, zaključio je Grlić Radman, predstavljaju važnu komponentu bilateralnih odnosa dviju zemalja.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti