Nastavit ćemo raditi na dobrobit građana i gospodarstva

Slika /Vijesti/2024/Veljača/27 veljača/A. Plenkovic izjava 8.jpeg

Milanović nastavlja voditi halucinirajuću politiku, poručio je premijer Plenković u današnjoj izjavi za medije, a nitko nije predložio niti je tražio od Hrvatske da pošalje vojnike u Ukrajinu.

Na konferenciji za novinare predsjednik Vlade kazao je kako je postignut važan politički dogovor o povećanju plaća u državnoj i javnim službama, naglasivši da će prosječno povećanje plaća biti 32%, a smatra kako je većina djelatnika zadovoljna ostvarenim, te da je postignut najveći mogući konsenzus.
 
Kao drugu važnu temu istaknuo je rast BDP-a u zadnjem kvartalu prošle godine za 4,3% zbog, između ostalog, osobne potrošnje i investicija, kazavši kako se sve to odvijalo u okružju kraja prve godine u eurozoni, schengenskom prostoru i europskom stabilizacijskom mehanizmu, a komentirao je i rast prihoda od poreza na dohodak u nekim gradovima prošle godine.
 
„Vidjeli ste podatke o rastu poreza na dohodak od prošle godine za jedinice lokalne samouprave. Dakle sve one priče i laži o perfidnom i zločestom HDZ-u koji ukida prirez ne bi li onemogućio financijsku stabilnost gradova u kojima su političari na vlasti u tim sredinama, na nacionalnoj razini u oporbi su se pokazale lažnima i ne stoje. Ogromni rast prihoda od 25 do 30 posto, više nego dovoljno sredstava za financiranje svih rashoda, od Zagreba, Rijeke, Splita i sve te tlapnje su se pokazale lažnima”, zaključio je Plenković.
 
Pozicija Vlade prema Ukrajini je velika solidarnost
 

„Nekome dođe mandat, a nitko ga ne zove, nije relevantan, i dalje nastavlja voditi halucinirajuću politiku, koja nije utemeljena ni na kakvim činjenicama, pa mene mora prikazivati premijerom opasnih namjera. Pozicija Vlade prema Ukrajini je velika solidarnost, osuda kršenja međunarodnog prava, zalaganje za potporu zemlji i narodu s kojima gajimo prijateljske odnose. Zato se donose odluke o potpori Ukrajini, bez sudjelovanja hrvatskih vojnika na teritoriju Ukrajine. Niti nas je to itko tražio, niti bismo to činili“, rekao je premijer, osvrnuvši se na izjavu predsjednika Milanovića da hrvatski vojnici neće ratovati u Ukrajini.
 
Dodaje kako je riječ o jednom proruskom narativu, koji šteti Hrvatskoj.
 
Na pitanje kako će se Hrvatska postaviti ako netko od saveznika postavi pitanje slanja hrvatskih vojnika u Ukrajinu, odgovorio je kako je jučer u Parizu bio proces konzultacija.
 
“Rusija očito ne misli stati s agresijom. I dalje treba vojno podupirati Ukrajinu, što Hrvatska radi, ali nije bilo obaveze niti konsenzusa niti netko želi nekoga prisiliti. Niti je to, za razliku od ovog koji u očaju želi skrenuti pozornost da postoji, Hrvatsku itko tražio”, poručio je.
 
Komentirajući pitanje forsira li se uvođenje vojne obuke, te ima li ono veze s Ukrajinom, Plenković je kratko odgovorio: “Samo o tome razmišljamo svaki dan i samo to sanjamo”.
 
Bio je konzultacijski sastanak, pojasnio je premijer, naglasivši kako mnoge zemlje smatraju da se podrška Ukrajini mora dignuti na višu razinu.
 
Osvrnuo se i na jučerašnju izjavu francuskog predsjednika Macrona o raspoređivanju francuskih kopnenih trupa u Ukrajini, kazavši kako je kultura vanjskopolitičkog djelovanja Francuske drugačija od drugih zemlja.
 
„Francuzi polaze od toga da imaju jaku vojsku, imaju sposobnosti kakvu ima malo koja država u Europi. Vode se politikom univerzalnih vrijednosti i oni na svoju vojsku gledaju drugačije od država koje imaju manje vojnika. On je predsjednik velike europske države koja ima drugu vrstu odgovornosti. Što je zemlja veća i snažnija njene su odgovornosti za globalnu sigurnost veće”, zaključio je, dodajući kako ne smatra da je Macronova izjava neodgovorna.
 
O parlamentarnim izborima
 

Na pitanje je li se krenulo s pripremama za parlamentarne izbore, premijer je kazao kako svoje političke ideje, stavove i vrijednosti artikuliraju na ozbiljan, civiliziran način, bez vrijeđanja, te da rade za dobro građana i gospodarstva.
 
"Mi živimo u realnom svijetu, u istini, i gledamo što smo sve napravili na dobrobit hrvatskog naroda i hrvatskog gospodarstva i države zadnjih nekoliko dana i to ćemo nastaviti i u budućnosti", poručio je.
 
Ured europskog javnog tužitelja odličan mehanizam na europskoj razini
 
Kad je riječ o Ministarstvu kulture i medija, Plenković je ponovio kako je, u predmetu koji se odnosi na 3D snimanja nakon potresa, nedvojbeno utvrđeno da su korištena nacionalna sredstva.
 
Ističe kako je Ured europskog javnog tužitelja (EPOO) odličan mehanizam na europskoj razini, da specijalizirani tužitelji štite financijske interese Europske unije, međutim u konkretnom slučaju vezanom uz Ministarstvo kulture i medija, premijer smatra da svatko treba raditi u okviru svojih nadležnosti ono što mu po zakonu pripada.
 
„Ponovit ću da to da EPPO djeluje u Hrvatskoj se dogodilo jer je to htjela naša Vlada i smatramo da je to odličan mehanizam na europskoj razini, da specijalizirani tužitelji štite financijske interese Europske unije. Jako smo zainteresirani da svatko tko je počinio bilo kakvu nezakonitost za to odgovara, bilo da su sredstva iz europskog ili državnog proračuna. Naša borba protiv korupcije ima toliko dokaza da samo netko tko je slijep, gluh ili nijem može javnosti tvrditi nakon osam godina borbe protiv korupcije da nema političke volje“, zaključio je predsjednik Vlade.
 
 

Pisane vijesti