Hrvatska i Norveška potpisale sporazum za jačanje pravosudnog sustava

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto potpisale su sporazum o programu "Pravosuđe i unutarnji poslovi", vrijedan 15,3 milijuna eura, koji se u većem djelu financira u sklopu Norveškog financijskog mehanizma namijenjenog smanjivanju razlika unutar Europske unije.

Programom se želi ojačati vladavinu prava i poboljšati učinkovitosti pravosudnog sustava, a financirat će ga se s 13 milijuna eura bespovratnih sredstva iz norveške darovnice, dok će preostalih 2,3 milijuna biti podmireno nacionalnim sufinanciranjem.

Novac je namijenjen za obnovu zgrade splitskog Općinskog suda, promicanje eUsluga u pravosudnom sustavu, jačanje probacijskog sustava, poboljšanje sustava evaulacije rada sudaca i medijacije te slanje sudaca na privremeni premještaj u Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Dodatno približiti Norvešku i Hrvatsku

Splitski Općinski sud već godinama radi u neodgovarajućim uvjetima i privremenim prostorijama izvan grada pa će se s osam milijuna eura obnoviti i prenamijeniti zgrada 'Stande' u središtu grada, što bi trebalo olakšati pristup sudu i poboljšati kvalitetu pravosuđa. Očekuje se da će radovi u Splitu započeti najkasnije početkom 2020., a da će obnovljeni sud na novoj lokaciji početi raditi u prvom kvartalu 2021.

Norveška veleposlanica u Hrvatskoj Astrid Versto rekla je da će se programom približiti pravosudni sustav građanima, ali i dodatno približiti Norvešku i Hrvatsku koje imaju povijest uspješne suradnje u pravosudnom sektoru. Ranije su, uz pomoć norveških darovnica, obnovljeni Općinski sud u Karlovcu i radili na poboljšanju učinkovitosti sudova.

Hrvatskoj 103,4 milijuna eura

Danas potpisani programski ugovor između Hrvatske i Norveške prvi je ugovor u sklopu novoga programskog razdoblja Norveškoga financijskog mehanizma i financijskog mehanizma Europskoga gospodarskog prostora (EPG) za razdoblje od 2014. do 2021 u sklopu kojih će Hrvatska primiti 103,4 milijuna eura, a od toga 56,8 iz EGP-a, a 46,6 iz norveškog mehanizma.

Cilj mehanizama je smanjivanje društvenih i ekonomskih nejednakosti unutar Europske unije kao i jačanje bilateralnih o odnosa Islanda, Lihtenštajna i Norveške sa zemljama korisnicima.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Gabrijela Žalac