Hrvatska i Slovenija postigle dogovor oko Ljubljanske banke

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/hrvatska_i_slovenija_postigle_dogovor_oko_ljubljanske_banke.jpg

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Memorandum o suglasnosti između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izvijestila je da se Memorandum odnosi isključivo na prenesenu deviznu štednju. Njime se osigurava stavljanje u mirovanje postupaka koji se protiv Ljubljanske banke vode pred hrvatskim sudovima, a strankama se daje vrijeme da, ako je to moguće, problem riješe u okviru sukcesije, na temelju Memoranduma o suglasnosti. Slovenska strana, po službenoj obavijesti o nostrifikaciji, pokreće postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Kazala je i da bi pristupni ugovor, po predočenom planu ratifikacije, u Sloveniji trebao biti ratificiran do kraja ožujka. „Temeljem ovoga, problem sa Slovenijom smo uspješno riješili“, zaključila je ministrica Pusić. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović najavio je da će Memorandum o suglasnosti potpisati u ponedjeljak, 11. ožujka 2013. godine u Mokricama, s predsjednikom Vlade Republike Slovenije Janezom Janšom. „Dogovorili smo se sa slovenskim kolegama da ovu priču konačno privedemo kraju. Sve to skupa trajalo je malo predugo“, kazao je premijer Milanović istaknuvši da je Memorandum rezultat kompromisa. „On je rezultat kompromisa do kojeg se, kada je postojala volja, došlo relativno brzo i lako. Što je bilo, bilo je, proces ide dalje svojim tokom, i otklonili smo zadnju prepreku, koja u stvari, nikada nije ni trebala biti prepreka“, kazao je.

Obrazlažući Prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost, ministar financija Slavko Linić pojasnio je da se uvode povremeni porezni obveznici, a to su svi oni koji uvoze automobile iz europskih zemalja, te su obvezni Poreznoj upravi prijaviti automobil i platiti porez. S obzirom na teško stanje u medijima, predloženo je da se stopa PDV-a za dnevne listove smanji sa deset na pet posto. Napomenuo je da se intenzivno razgovara s Ministarstvom poljoprivrede i sektorom proizvodnje hrane da se, možda, još neke stope za hranu smanje sa 25 na 10 posto. „To je vrlo težak razgovor jer su zahtjevi za smanjenjem novca iz proračuna negdje oko dvije do dvije i pol milijarde kuna“, rekao je ministar dodavši da se pregovori nastavljaju. Govoreći o promjenama u području poreznih oslobođenja, kazao je da slobodni samostalni umjetnici više neće biti oslobođeni plaćanja poreza na dodanu vrijednost. „Morat će ući u sustav obračuna PDV-a i to ako imaju prihode iznad 230.000,00 kuna godišnje“, dodao je. Također, i braniteljima se ukida oslobođenje plaćanja PDV-a na uvoz automobila.

Raspravljalo se i o Prijedlogu zakona o provedbi uredbi Europske unije iz područja platnog prometa, Prijedlogu zakona o provedbi carinskih propisa Europske unije te Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o igrama na sreću.

Govoreći o socijalno akcijskom planu o razumijevanju socijalnih aspekata Energetske zajednice, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pojasnio je da je u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, HERA-om i sindikatima, izrađen socijalni plan koji će nakon donošenja novog zakona o socijalnoj skrbi i uredbama o kriterijima za stjecanje statusa ugroženog i zaštićenog kupca, omogućiti siromašnim i socijalno ugroženim građanima jeftinije energente.



Pisane vijesti