Potpredsjednik Vlade Mimica s predstavnicima pokrajine Baden Württenberga

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_vlade_mimica_s_predstavnicima_pokrajine_baden_wuerttenberga.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Neven Mimica primio je u posjet g. Petera Friedricha, ministra za Savezno vijeće, Europu i međunarodne poslove Savezne pokrajine Baden – Württenberg. Ministar Friedrich izrazio je iznimno zadovoljstvo napretkom Hrvatske i njenim skorašnjim ulaskom u Europsku uniju te je posebno naglasio da je Ugovor o pristupanju Hrvatske u EU već dobio podršku pokrajine Baden – Württenberg u Bundesratu, predstavničkom tijelu 16 saveznih pokrajina na svome putu ka konačnoj ratifikaciji u nacionalnome parlamentu.

G. Friedrich istaknuo je mogućnost produbljivanja intenzivne dosadašnje suradnje i na područje definiranja zajedničkih politika Europske unije za novo programsko razdoblje kao što su to proračun EU i financiranje velikih infrastrukturnih projekata, s ciljem predlaganja zajedničkih projekata između pokrajine Baden-Württenberg i hrvatskih regija. Potpredsjednik Mimica naglasio je da je Hrvatska uslijed procesa reformi usmjerila svoj koncept razvoja na realizaciju novih investicijskih projekata i na korištenje sredstava iz EU fondova za projekte koji će izravno doprinositi gospodarskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta.

U nastavku susreta, u kontekstu nastavka politike proširenja na području Jugoistočne Europe, raspravljalo se o važnosti položaja i smještaja Hrvatske kao buduće članice EU i njenoga susjedstva kojega čine države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje za članstvo u EU.. Hrvatska kao članica EU sa sobom i dalje nosi svoju ulogu u jačanju stabilnosti u regiji i nastavku procesa proširenja te isto tako raspolaže sa zavidnim fondom iskustava iz pregovaračkoga procesa koje je spremna podijeliti sa susjednim državama.



Pisane vijesti