Hrvatska i Turska imaju velik potencijal za daljnje jačanje gospodarske suradnje

"Hrvatska i Turska imaju potencijal za jačanje gospodarske suradnje i njezino širenje na druge sektore i osim turizma, autodijelova, energetike i ulaganja u nekretnine", istaknuto je danas na susretu hrvatskih i turskih poduzetnika u sklopu posjeta turske ministrice trgovine Ruhsar Pekcan Hrvatskoj.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je kako su "brojke s Turskom u 2018. i 2019. u velikom plusu".

Hrvatska na turskom tržištu raste 30% godišnje

"Kada imate gospodarstvo i tržište na kojem na godišnjoj razini u izvozu rastete 30 posto, onda sam siguran da kolege iz te zemlje treba pozvati i razgovarati kako da ta suradnja iz godine u godinu bude veća", istaknuo je.

Kazao je i kako postoji perspektiva da robna razmjena koja se lani kretala oko 600 milijuna američkih dolara, već ove godine dosegne milijardu dolara. "Ministrica i ja smo se složili da i prema realnom sektoru i prema državnim administracijama idemo s inicijativama i mogućnostima daljnjeg poboljšanja dobrih odnosa dvaju gospodarstava", istaknuo je Horvat.

Rekao je kako  je prihvatio poziv da s hrvatskim gospodarstvenicima u rujnu otputuje u Izmir.

Ministrica trgovine Republike Turske Ruhsar Pekcan složila se s Horvatom o ciljevima povećanja robne razmjene.

Puno prostora za nova ulaganja

"Očekujem puno prostora za nova ulaganja,“ rekla je, naglasivši da je cilj poziva hrvatske gospodarske delegacije u Izmir definiranje novih potencijalnih sektora za ekonomsko povezivanje Hrvatske i Turske, pored već aktualnih kao što su turizam i automobilska industrija.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić podsjetio je da je još prije 25 godina formirano Hrvatsko-tursko poslovno vijeće te kako se od tada puno toga promijenilo.

Samo je u posljednjih pet godina, robna razmjena dviju zemalja porasla za gotovo 27 posto, a u prvih deset mjeseci prošle godine hrvatski je izvoz  porastao gotovo 22 posto, na 123,6 milijuna dolara.

Barbarić je istaknuo da je donedavna interes turskih investitora prvenstveno bio prisutan u sektoru turizma. Očekuje da će se to nastaviti, no ističe da se gospodarska suradnja sve više diversificira.

Gospodarska suradnja utemeljena na suvremenoj tehnologiji, istraživanju i inovacijama

Tako su na današnjem sastanku sudjelovale i dvije hrvatske tvrtke, primjeri gospodarske suradnje s Turskom temeljene na suvremenoj tehnologiji te istraživanju i inovaciji.

Riječ je o M+ Grupi koja je krajem siječnja ove godine preuzela tursku tvrtku CMC te Poljoprivrednom institutu Osijek koji s turskom tvrtkom Tareks radi na projektu selekcijske stanice za oplemenjivanje bilja.

"Dakle, vidimo da pušu neki novi vjetrovi. Na nama je, kao institucijama, da nastavimo raditi na okviru koji će tvrtkama omogućiti da nastave zdravim koracima koračati naprijed,“ rekao je Barbarić.

Na novinarski upit o poslovanju i nastavku investicija turske Dogus grupe u Hrvatsku, koja je nedavno prodajom tri marine na hrvatskom Jadranu izašla iz njihovog vlasništva, te o zastoju njihove investicije u hotel Maraska u Zadru (zgrada bivše Tvornice Maraska), ministar Horvat je odgovorio da je teško prejudicirati što će se događati s daljnjim investicijama te grupe u Hrvatskoj, ali da se u idućem razdoblju planiraju sastanci s njezinim predstavnicima kako bi se čulo što planiraju.

Kazao je i da je trenutno u tijeku natječaj za koncesiju za jedan prostor unutar zadarske luke, koji se prostorno veže za lokaciju budućeg hotela Maraska, uz poruku da je Hrvatska ulaskom u EU preuzela obveze te da se koncesije u Hrvatskoj dobivaju na natječaju.
 
(Izvor: HINA, Vlada)
 

Pisane vijesti