Hrvatska je otvorena nastavku njemačkih investicija, osobito za ulaganja u nove kapacitete

Slika /Vijesti/2018/08 kolovoz/28 kolovoza/2.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se jutros u Berlinu, u Udruženju njemačkih industrijskih i trgovinskih komora, s predstavnicima njemačke poslovne zajednice. 

Domaćini susreta bili su glavni direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Martin Wansleben, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore RalfBlomberg, predsjednik Njemačke poslovne udruge za odnose s istočnim zemljama Michael Harms, predstavnici Saveznog ministarstva za gospodarstvo i energetiku te njemački veleposlanik u Hrvatskoj Thomas Eberhard Schultze.

U svom je obraćanju njemačkim i hrvatskim poslovnim ljudima u Njemačkoj, predsjednik Vlade izrazio veliko zadovoljstvo prigodom da s predstavnicima poslovne zajednice razmijeni poglede na poslovne i investicijske mogućnosti u objema zemljama. 

Kazao je da su Hrvatska i Njemačka oduvijek imale bliske, intenzivne i sveobuhvatne odnose te plodno gospodarsko partnerstvo koje je, članstvom Hrvatske u Europskoj uniji, dodatno otvorilo prostor daljnjem unaprjeđenju suradnje.

"Njemačke tvrtke među najznačajnijim su investitorima u Hrvatsku. Od 1993. godine, kompanije iz Njemačke investirale su 3,1 milijardu eura, što je Njemačku dovelo na četvrto mjesto stranih ulagača u Hrvatsku", istaknuo je premijer Plenković.

Govoreći o pozitivnim gospodarskim i fiskalnim kretanjima u Hrvatskoj, posebno je istaknuo smanjenje javnoga duga tijekom dvije godine te proračunski suficit, dodavši da su  politiku racionalnog upravljanja javnim financijama prepoznale međunarodne financijske institucije i agencije za rejting. 

"U siječnju ove godine, agencija Fitch podigla je hrvatski kreditni rejting na BB+ s pozitivnim izgledima. To je u ožujku potvrdila i agencija Standard&Poor's, što svakako ulijeva povjerenje da se Hrvatska snažno kreće prema investicijskom rejtingu", naznačio je predsjednik Vlade. 

"Nakon provedbe dva kruga porezne reforme koja je, do sada, rezultirala rasterećenjem gospodarstva od približno pola milijarde eura, novi će paket reformi olakšati porezno opterećenje za dodatnih 360 milijuna eura", dodao je.  

Kazao je da Vlada, od početka 2017. godine, kroz konkretne mjere uklanjanja nepotrebnih birokratskih procedura,  radi na smanjenju administrativnih troškova za poduzetnike. 

"Vlada je ozbiljno posvećena provedbi Nacionalnog programa reformi", zaključio je predsjednik Vlade, poručivši da Hrvatska ostaje širom otvorena nastavku njemačkih ulaganja, a osobito u nove kapacitete.

 Pisane vijesti | Andrej Plenković