Hrvatska je, prema međunarodnim statistikama, jedna od najsigurnijih europskih zemalja, anarhije ne smije biti

Slika /Vijesti/2020/01 siječanj/16 siječnja/Foto/20200116_0411.jpg

Na početku današnje 202. sjednice Vlade premijer Andrej Plenković se osvrnuo na brojne aktivnosti i događaje prethodnih dana. Još je jednom izrazio sućut obiteljima poginulih u tragičnom požaru u domu za starije i nemoćne osobe  u Andraševcu.
 

''Riječ je o privatnom domu koji je formalno van mreže Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ono što mora biti poruka ove tragedije je da se poveća i pooštri nadzor nad svim domovima ove vrste", rekao je Plenković.
 
Novi zakon o socijalnoj skrbi
 
Također je najavio novi zakon o socijalnoj skrbi kojim će se omogućiti adekvatnija zaštita građana starije dobi. ''Ovo je ozbiljno pitanje o kojem moramo voditi računa'', naglasio je.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je zakon u finalnoj fazi, izrađuje se u koordinaciji s ostalim nadležnim tijelima i ministarstvima.
 
''U novom zakonu o socijalnoj skrbi na jedan cjelovit i kvalitetan način oblikovat će se i riješiti pitanje nadzora nad institucijama, domovima ovakvog tipa koje pružaju smještaj starijim i nemoćnim osobama te drugim korisnicima sustava. Kada je riječ o kriterijima i minimalnim uvjetima za otvaranje obiteljskim domova izjednačit će se sa kriterijima potrebnima za osnivanje drugih domovina i institucija ovakvog tipa, privatnim ili javnim. Zakon treba bolje regulirati i sva ostala pitanja u sustavu socijalne skrbi, prije svega pitanje njegovatelja i roditelja njegovatelja, pitanje zajamčene minimalne naknade i osoba s invaliditetom i svih ostalih korisničkih skupina u sustavu socijalne skrbi. Inzistirat ću da zakon prođe sve potrebne procedure i dođe što prije na sjednicu Vlade, a nakon toga ide u javno savjetovanje'', poručila je ministrica.
 
''Anarhije ne smije biti''
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na trostruko ubojstvo u Splitu. 
 
"Ovaj tragičan događaj izazvao je strah i zabrinutost građana, no policija poduzima brojne aktivnosti i akcije koje su usmjerene na suzbijanje organiziranog kriminala. Hrvatska je, usprkos ovome, prema međunarodnim statistikama i osobito na europskoj razini, jedna od najsigurnijih zemalja. Poslali smo poruku da ne smije biti anarhije i da nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke. Za to postoji država, institucije i nadležna tijela. U skladu s tim stavom će se ponašati i policija i pravosuđe", rekao je premijer izrazivši sućut obiteljima preminulih.
 
Intenzivne međunarodne aktivnosti
 
Premijer i ministri su posljednjih tjedan dana imali brojne međunarodne aktivnosti.
 
''Želio bih podsjetiti na dolazak predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, cijelog kolegija Europske komisije, svečano obilježavanje početka predsjedanja u HNK, sastanak cijele Vlade i kolegija Europske komisije u NSK.''
 
Podsjetio je također i na poruke podrške koje su poslane hrvatskoj javnosti od najviših dužnosnika Unije, zaključivši da je Hrvatska dobro krenula u svoje prvo predsjedanje Vijećem EU.
 
Dodao je da je jednako sadržajan bio i posjet Strasbourgu, gdje se susreo s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, s kojim je razgovarao o nastavku suradnje osobito vezano na dvije bitne teme - VFO i Konferencija o budućnosti Europe, te glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić. Potom je na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU nakon čega je uslijedila vrlo sadržajna i korisna rasprava sa zastupnicima.
 
 
Premijer danas putuje u Berlin, gdje se održava ''Zeleni tjedan Berlin 2020'', jedan od najvećih poljoprivrednih sajmova. U Berlinu će također imati i susret s kancelarkom Merkel s kojom će razgovarati ''i o bilateralnim odnosima i o koordinaciji aktivnosti jer smo ove godine obje zemlje predsjedajuće Vijećem EU, mi u prvoj, oni u drugoj polovici 2020. godine''.
 
Predsjednik Vlade također se dotaknuo i jučerašnjih aktivnosti u Hrvatskom saboru – od aktualnog prijepodneva, popodnevnog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU do noćne rasprave o pitanju povjerenja ministrici Blaženki Divjak.
 
Potpora za likvidnost Đure Đakovića
 
Na današnjoj sjednici, istaknuo je za kraj premijer, naći će se, među ostalim, i prijedlog odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje za likvidnost Đure Đakovića.
 
''Riječ o potpori od 300 milijuna kuna budući da je kompanija važan segment u Brodsko-posavskoj županiji'', rekao je Plenković dodavši kako bi njeno posrtanje imalo negativan utjecaj na gospodarsku i socijalnu sliku cijele županije.
 
Đuro Đaković ima četiri ovisna društva i zapošljava oko 850 radnika, kazao je Plenković napominjući da je davanje ovog jamstva najavljeno Europskoj komisiji, a radi se o potpori koja će ići u dvije faze - 150 milijuna kuna za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đure Đakovića, a preostalih 150 milijuna kuna će ići u kasnijoj fazi.
 
"Ovom odlukom dajemo šansu Đuri Đakoviću i nastojat ćemo da se ona adekvatno provede u danima i tjednima koji su pred nama", zaključio je Plenković.



Pisane vijesti