Hrvatska Kostajnica do kraja godine dobiva nasip za obranu od poplave financiran iz NPOO-a

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/16 svibnja/Medved/HN20230516050894.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane Mario Banožić obišli su područje Hrvatske Kostajnice koje je u proteklih devet mjeseci šest puta poplavljeno. Do kraja godine najavljena izgradnja cjelovitog sustava obrane od poplave, a ministar Medved istaknuo je da su Hrvatske vode, od potresa, na području Banovine investirale oko 37 milijuna eura.

"Sada smo na 441 centimetar, na 445 bit će proglašene i izvanredne okolnosti vezane uz zaštitu od poplave", izjavio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je zajedno s ministrom obrane Mariom Banožićem obišao kostajničko područje te se sastao sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnikom Daliborom Bišćanom i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem.
 
Medved je rekao da se prema meteorološkim uvjetima očekuju daljnje oborine, što ukazuje da će Una nastaviti s rastom.
 
U ovom trenutku, poručio je, poduzet će se sve da se zaštiti stanovništvo, obiteljske kuće i grad od poplave, no poduzet će se i sve da trajno rješenje  bude gotovo u planiranom roku.
 
"U Hrvatskoj Kostajnici započet je projekt uspostave trajne zaštite od poplave koji bi trebao biti završen do kraja ove godine, u vrijednosti oko četiri milijuna eura", rekao je Medved.
 
Hrvatske vode, dodao je, od potresa investirale su na području Banovine oko 37 milijuna eura, a imaju ugovorenih radova i usluga u vrijednosti od čak 110 milijuna eura.
 
"Jasan je to pokazatelj koliko je usmjerenje Hrvatskih voda, ali i cijele Vlade, u sustavno rješavanje zaštite od poplava", istaknuo je ministar.
 
S obzirom na najavljene oborine, uz porast vodostaja Une i očekuje se porast Kupe.
 
Medved je rekao i da se ojačavaju boks-barijere kako bi se zaštitilo Petrinju i kako bi visoki vodostaj prošao pokraj tog grada.
 
Pozvao je građane da ne ugrožavaju svoje živote spašavanjem životinja, te da da se u takvim slučajevima obrate HGSS-u.
 
Na obrani od poplava angažirano 300 hrvatskih vojnika
 

S obzirom na to da je Una porasla i da je trenutno zatvorena cesta prema Dvoru, HGSS je dostupan u Hrvatskoj Kostajnici i izaći će na teren pružiti pomoć građanima.
 
Ministar Banožić je rekao da je u posljednja dvadeset i četiri sata, zbog poplava, angažirano 300 vojnika, od kojih je 150 u stanju pripravnosti i 150 je na terenu, 50 u Novoj Drenčini, a stotinu u Hrvatskoj Kostajnici.
 
Napunili su do sada četrdeset i pet tisuća vreća, te postavili oko 500 metara zečjega nasipa, a Banožić najavljuje da će još vojnika biti stavljeno na raspolaganje.
 
Prvi montažni sustav obrane od poplava
 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su zbog stalnih kiša, ali i zauzetosti građevinske operative, usporeni radovi na izgradnji trajne obrane od poplave u Kostajnici. Poručio je i da će sustav biti dovršen do kraja godine, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
 
"Hrvatska Kostajnica će dobiti prvi moderni montažni sustav obrane od poplave u Hrvatskoj", najavio je Đuroković  te objasnio da je taj projekt bio desetak godina u zastoju a tek je prije pet godina, zahvaljujući Vladi, odblokiran.
 
Konačno se, objasnio je, našlo rješenje s konzervatorima. "Nasipom s montažno-demontažnim elementima pogled neće biti zaklonjen, a u trenucima ugroza od velikih vodostaja, postavljat će se te montažno- demontažne barijere", kazao je Đuroković.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti