Erlić: Za razvoj 22 grada dodijeljeno 680 milijuna eura

  • Slika /Vijesti/2023/Svibanj/16 svibnja/FwP8urDWcAATrjF.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić uručio je predstavnicima 22 hrvatska grada odluku o dodjeli ukupno 680 milijuna eura za razvoj urbanog područja, uključujući ulaganja u energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, kulturnu baštinu te 'brownfield' ulaganja.

Odluke u financijskim sredstvima dodijeljene su na konferenciji „ITU urbana agenda za Hrvatsku do 2030.“, u sklopu ITU mehanizma, posebno osmišljenog za gradove koji pomoću njega mogu provesti investicije od strateškog značaja za cijelo urbano područje.
 
Konferencija je okupila predstavnike lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj te stručnjake i znanstvenike iz područja urbanog razvoja, a ministar je predstavnicima 22 hrvatska grada dodijelio odluke o provođenju.
 
Izazovi rastuće urbanizacije
 
Ministar Erlić u svom je obraćanju istaknuo da 68 posto hrvatskih stanovnika živi u urbanim područjima
 
„Rastuća urbanizacija donosi brojne izazove i zato je iznimno važno da se gradovi učinkovito organiziraju, da budu ekološki, da primjenjuju digitalna rješenja i optimalno koriste javne prostorne resurse. Sredstva za 22 hrvatska ITU grada u ukupnom iznosu od 680 milijuna dat će snažan financijski impuls za provedbu strategija razvoja njihovih urbanih područja", rekao je Erlić.
 
Spektar ulaganja proširen je na 'brownfield' ulaganja (ulaganja u napuštene industrijske, vojne i komercijalne lokacije), na investicije u kulturnu baštinu, energetsku učinkovitost, urbanu mobilnost, održiv turizam, poduzetništvo i dr.
 
Ministar Erlić je istaknuo da 680 milijuna eura za 22 grada predstavlja veliko povećanje u odnosu na prethodno programsko razdoblje, kada je iz ITU mehanizma na raspolaganju bilo 350 milijuna eura za 8 gradova.
 
Potpredsjednik Udruge gradova, riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je kako je deset godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji obilježeno snažnim zamahom lokalnih investicija, koje će kulminirati u godinama koje dolaze, zahvaljujući sredstvima ITU mehanizma.
 
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti