Hrvatska na domaćem tržištu izdala 10-godišnju obveznicu u iznosu od 1,25 milijardi eura

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/13 lipanj/shutterstock_131765054.jpg

Ministarstvo financija objavilo je da je na domaćem tržištu kapitala izdalo 10-godišnju obveznicu u nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura, uz godišnju kamatnu stopu od 3,75 posto te prinos do dospijeća od 3,81 posto.

Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica dospijeća 2033. godine u nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura, istaknuto je u objavi na internetskoj stranici Ministarstva.

Knjiga upisa za te obveznice bila je otvorena jučer, 22. studenog u 9 sati te je zatvorena isti dan u 14,30 sati. Pritom, novo izdanje obveznica realizirano je uz prinos do dospijeća od 3,81 posto te godišnju kamatnu stopu od 3,75 posto.

Ministarstvo je istaknulo da je ukupan interes ulagatelja u knjizi upisa premašio 2,3 milijarde eura, a obzirom na odabrani rok dospijeća, ocjenjuju, ostvarena je značajna potražnja po svim kategorijama institucionalnih ulagatelja, uključujući mirovinske fondove, banke, osiguranja i investicijske fondove.

Potvrđen snažan status Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja

"Postignuti konačni uvjeti izdanja i razina interesa od strane ulagatelja još jednom su afirmirali snažan status Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala", poručili su iz Ministarstva financija.

Sredstva prikupljena tim izdanjem obveznica bit će upotrijebljena za refinanciranje obveza po obveznicama u nominalnom iznosu od 1,5 milijarde eura, dospijeća 27. studenog ove godine.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 24. studenog 2023. godine. Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata izdanja te Hrvatska poštanska banka u ulozi su-aranžera, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti