Hrvatska narodna banka i Centralna banka Republike Irske izdale prigodnu srebrnu kovanicu

Hrvatska narodna banka (HNB) i Centralna banka Republike Irske (CBoI) izdale su prigodnu srebrnu kovanicu s motivom kipara Ivana Meštrovića "Djevojka s harfom", kojim se obilježava 80-ta godišnjica tog djela koje je Meštrović kao motiv za kovanicu darovao Slobodnoj Državi Irskoj, a koji se od 1965. godine nalazi na službenom pečatu irske središnje banke.

ZAGREB, 12. veljače 2007. (Hina) - Hrvatska narodna banka (HNB) i Centralna banka Republike Irske (CBoI) izdale su prigodnu srebrnu kovanicu s motivom kipara Ivana Meštrovića "Djevojka s harfom", kojim se obilježava 80-ta godišnjica tog djela koje je Meštrović kao motiv za kovanicu darovao Slobodnoj Državi Irskoj, a koji se od 1965. godine nalazi na službenom pečatu irske središnje banke.

U hrvatskom izdanju, predstavljenom danas u Zagrebu, srebrnjak je izdan u apoenu od 150 kuna, a u irskom, koje je istodobno predstavljeno u Dublinu, od 15 eura.

Prema riječima guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, ovo je jedan od rijetkih primjera zajedničkog izdanja prigodnog novca od strane središnjih banaka dviju ili više država te prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

Rohatinski je ukazao i na simboliku zajedničkog izdanja prigodnog novca od strane jedne članice Europske unije i Hrvatske, koja to teži postati. Put Hrvatske prema EU, istaknuo je, ne znači samo preuzeti standarde, uskladiti zakonodavstvo i izgraditi institucije, već prije svega znači osposobiti gospodarstvo da zarađuje, a ne posuđuje novac, i to znanjem, inventivnošću i organizacijom.

Dodao je kako je Irska, koja je i do sada Hrvatskoj prenosila svoja iskustva i pružala stručnu pomoć u različitim projektima, pritom odličan pokazatelj kako se to radi.

Nazivajući srebrnjake jedinstvenim numizmatičkim događajem u povijesti, član savjeta CBoI i počasni konzul Hrvatske u Irskoj Gerry Danaher je kazao kako će, među ostalim, ove kovanice ostati trajan simbol sve intenzivnijih i čvršćih veza dviju zemalja, koja se izražava i u činjenici da je Irska "entuzijastični pobornik" ulaska Hrvatske u EU.

Istaknuvši da su se polemike oko ulaska u EU, kakve se danas vode u Hrvatskoj, vođene i prilikom ulaska Irske 1972. godine, Danaher je poručio da irsko iskustvo govori da su koristi od članstva bile višestruko veće od očekivanih.

U tom smislu Irska je, prema riječima potpredsjednika hrvatske Vlade Damira Polančeca, oduvijek bila model i uzor Hrvatskoj u kojem smjeru usmjeriti gospodarstvo, kako koristiti strana ulaganja, postići otvorenost tržišta, educirati radnu snagu, reformirati javnu upravu i sl.

Poveznica za zajedničko izdanje srebrnih kovanica nađena je u radu "Djevojka s harfom", koji je Meštrović 1927. godine izradio na poticaj irskog pjesnik Williama Butlera Yeatsa kao predložak za prve kovanice Slobodne Republike Irske.

Autor naličja srebrnjaka i cjelokupnog dizajna je hrvatski kipar Damir Mataušić, a kovanice su iskovane u Hrvatskom novčarskom zavodu, i to u 3.000 komada u hrvatskom te 10.000 komada u irskom izdanju.



Pisane vijesti