Hrvatska od danas preuzima predsjedanje "Strategijom EU-a za jadransku i jonsku regiju"

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/01 lipnja/Piletić 5.jpg

Hrvatska od danas na godinu dana preuzima predsjedanje "Strategijom EU-a za jadransku i jonsku regiju", političkim okvirom s 10 zemalja sudionica koji će se prvi put od osnutka 2014. godine baviti i prekograničnim socijalnim pitanjima. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da Hrvatska već ima vlastite alate za suzbijanje nezaposlenosti, poput programa "Zaželi - program za zapošljavanje žena", putem kojeg nezaposlene žene uključuje na tržište rada na način da im se plaća za obilazak i njegu starijih osoba po kućama. Komentirao je i povratak dvanaest hrvatskih državljana, roditelja i djece, iz zambijske Ndole, nakon što su četiri hrvatska para na tamošnjem Visokome sudu oslobođena optužbi o trgovini djecom.

U Sarajevu je prošli tjedan održan ministarski forum "Strategije EU-a za jadransku i jonsku regiju". Radi se o političkom okviru u kojem Europska komisija ima ulogu savjetnika, a u njemu sudjeluju četiri članice Europske unije (Hrvatska, Slovenija, Italija i Grčka) te BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Albanija i San Marino.

Zemlje na prostoru sa 70 milijuna stanovnika trenutno surađuju u četiri područja: "Plavi rast" (vezan za more), "Povezivanje regije" (gradnja cesta, plinovoda i puteva), "Kvaliteta okoliša" i "Održivi turizam".

Ubuduće bi trebale surađivati i u području socijale što je bio prijedlog Hrvatske koji su prihvatile ostale zemlje.

Zemljama tog područja na raspolaganju je 10 milijuna eura iz EU programa IPA ADRION za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pa bi se dio tog novca trebao preliti u prekvalifikacije radnika, uključivanje starijih osoba na tržište rada, integraciju tržišta rada za mlade te druge oblike obuke i prekogranične razmjene iskustva.

U svim zemljama jadransko-jonskog prostora, osim u Sloveniji, stopa zaposlenosti je niža od prosjeka EU-a. Također i stopa zapošljavanja ranjivih skupina ljudi.

Ministar Piletić: Cilj je da ljudi ostanu u regiji

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da Hrvatska već ima vlastite alate za suzbijanje nezaposlenosti, poput programa "Zaželi - program za zapošljavanje žena", putem kojeg nezaposlene žene uključuje na tržište rada na način da im se plaća za obilazak i njegu starijih osoba po kućama.

"Jedna dimenzija tog programa je uključivanje dugo nezapošljivih žena na tržište rada, a druga je pružanje socijalnih usluga starijim ljudima, posebice u ruralnim područjima", kazao je Piletić koji je bio u Sarajevu na ministarskom forumu.

"Ovaj jugoistočni dio Europe većinski jest ruralno područje pa dobre modele kojima se hvalimo u Europskoj uniji želimo ponuditi kao jedan od modela našim susjedima izvan EU-a", dodao je.

Piletić napomenuo je da Hrvatska već ima niz drugih programa prekogranične suradnje sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, a da ovom inicijativom želi unaprijediti socijalna prava u tim zemljama koje su na putu u EU.

"U trenutku kada Hrvatska uvozi inozemnu radnu snagu, prvenstveno iz susjednih zemalja, želimo im doprinijeti unapređenjem socijalnih prava, posebno njihovim osjetljivim skupinama", izjavio je.

Organizirat će se najbrži mogući transfer Hrvata iz Ndole

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić poručio je da će biti organiziran najbrži mogući transfer u domovinu dvanaest hrvatskih državljana, roditelja i djece, iz zambijske Ndole, nakon što su četiri hrvatska para na tamošnjem Visokome sudu oslobođena optužbi o trgovini djecom.

Piletić je u izjavi novinarima na marginama završne konferenciju projekta "SHARE - istraživanje o zdravlju, starenju i umirovljenju u Europi" istaknuo da "nije utvrđeno niti jedno kazneno djelo zbog kojih ih je tužiteljstvo svih ovih mjeseci zadržalo u Zambiji, nije utvrđeno da je bilo ikakve riječi o falsificiranju dokumenata o posvojenju".

S njima je, kao i dosad, naš diplomatsko-konzularni predstavnik, a nakon što presuda bude i u pisanom obliku - odvjetnici još uvijek taj dokument čekaju na samome sudu - organizirat će se najbrži mogući transfer u domovinu naših osmero državljana, zajedno sa četvero maloljetnih državljana RH koji imaju, kao što je i sudu u Nadoli potvrdio, sve potrebne i ispravne isprave o hrvatskom državljanstvu i odluke o posvojenju, dodao je ministar.

Zakon o međunarodnom privatnom pravu dodatno će osnažiti proces međunarodnih posvojenja

Podsjetio je da se danas u Hrvatskome saboru raspravlja o izmjenama Zakona o međunarodnom privatnom pravu koje će "dodatno osnažiti ovaj proces priznavanja strane sudske odluke kada je u pitanju odluka o posvojenju iz trećih zemalja".

"Zajednički je to napor Ministarstva pravosuđa i uprave te našeg resora i želimo da taj postupak bude transparentan i uključiv", rekao je Piletić.

"Bit će jasno definiran postupak - da se moraju tijekom priznavanja strane sudske odluke dostaviti dokazi o legalnosti samih tih stranih sudskih odluka, da sud u Hrvatskoj u tom procesu mora konzultirati Ministarstvo rada tako da utvrdi jesu li potencijalni posvojitelji koji predaju taj dokument na verifikaciju upisani u Registar potencijalnih posvojitelja u Hrvatskoj", istaknuo je.

"Kada naš sud prizna stranu sudsku odluku, onda je njegova dužnost da tu odluku o posvojenju proslijedi Ministarstvu rada i Hrvatskom zavodu za socijalni rad, kako bi naši stručni suradnici pružili svu moguću podršku obiteljima koje su posvojile djecu, kao što je to standard, šest mjeseci od samog čina zasnivanja, i za sva posvojenja unutar Hrvatske", ocijenio je Piletić.

Izvor: Hina / Vlada 
 

Pisane vijesti