Grlić Radman: NATO u procesu stvaranja novog formata suradnje s Ukrajinom

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/01 lipnja/Grlić Radman.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u Oslu da mu je drago da je NATO savez u postupku stvaranja novog, učinkovitijeg formata suradnje s Ukrajinom, za koji se nada da će biti dogovoren do nadolazećeg samita saveza u Vilniusu.

"Ovo je još jedna prilika za plodnu raspravu o metodama za dugoročnu, održivu i odgovarajuću pomoć NATO-a za Kijev", rekao je Grlić Radman u Oslu na neformalnom sastanku šefova diplomacija članica Sjevernoatlantskog saveza, koji predstavlja uvod u srpanjski samit u Vilniusu.

Ministar je istaknuo da je ponosan što je hrvatska vlada donirala 500.000 eura za Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu i doprinijela s polovicom hrvatske flote helikoptera.

"Hrvatska redovito pruža humanitarnu pomoć i sklonište za tisuće ukrajinskih izbjeglica. Nadalje, pomoći ćemo našim iskustvom iz Domovinskog rata, uključujući i projekt psihološke pomoći za veterane i programe razminiravanja", dodao je Grlić Radman.

Potreba uže suradnje s partnerima

Rekao je da će jedna od tema današnjeg sastanka biti kako učiniti NATO-ovu obranu i odvraćanje što je moguće učinkovitijima. Što se tiče ulaganja u obranu, istaknuo je da će "dva posto BDP-a biti novi kriterij i minimum za saveznike".

"Konačno, raspravit ćemo o potrebi uže suradnje s partnerima. Hrvatska, koja ima ulogu NATO-ove kontaktne točke u Australiji, vidi veliku važnost proširene suradnje s indo-pacifičkim partnerima. Također, zalažemo se za okupljanje ranjivih partnera, Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, tijekom nadolazećeg samita u Vilniusu", rekao je Grlić Radman.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti