Hrvatska podržava napore Europske komisije vezane uz ZPP, želimo da omotnica za poljoprivredu ostane na istoj razini

  • Slika /Vijesti/2018/11 studeni/22 studeni/DSC_2120.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana. Uz predsjednika Vlade bio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na sastanku se razgovaralo o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije (ZPP), prijedlogu proračuna za razdoblje 2021. -2027. te kako će se on odraziti na poljoprivredu, okoliš, klimu i gospodarstvo u cjelini. Bilo je riječi i o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te stanju u sektoru šećera.

U izjavi za medije potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić kazao je da Hrvatska podržava napore Europske komisije i poteze vezane uz Zajedničku poljoprivrednu politiku.

"Kao država članica kojoj je poljoprivreda bitna želimo da omotnica vezana uz sektor poljoprivrede ostane na istoj razini. Za to ćemo se zalagati u razgovoru s Europskom komisijom", kazao je Tolušić.

Pozdravio je sve najave pojednostavljenja procesa i fleksibilnost u korištenju mjera.

"Želimo da ako neka država članica, pa tako i Hrvatska uvodi neko ograničenje, da ono bude na dobrovoljnoj razini", rekao je.

Povjerenik Europske komisije Phil Hogan kazao je da se razgovaralo i onome što je Hrvatska ispregovarala i potpisala Ugovorom o pristupanju, konkretno u onom dijelu koji se odnosi na poticaje.

Naveo je da je bilo riječi i o poštenom pristupu distribuciji i redistribuciji tih poticaja. "Želimo da od toga najveću korist imaju mali i srednji poljoprivrednici i u tom pogledu smo sigurni da ćemo postići dogovor", kazao je povjerenik Hogan.

Potpredsjednik Tolušić rekao je su on i predsjednik Vlade izrazili želju da se Ugovor o pristupanju ispoštuje u cijelosti i u sektoru poljoprivrede.

Želimo pomoći našim šećeranama

Potpredsjednik Tolušić naveo je i da su naše tri šećerene, u Županji, Virovitici i Osijeku, u teškoj situaciji zbog stanja na tržištu šećera koje je prezasićeno. "Očekujemo da Europska komisija da pozitivan signal prema Hrvatskoj kako bi pomogli našim šećeranama da prebrode krizu", rekao je. 

Povjerenik Hogan kazao je da su u Europskoj komisiji svjesni da je situacija na tržištu šećera teško tržišno pitanje te najavio da će se u siječnju oformiti skupina na najvišoj razini u državama člancima, koja će se baviti tim pitanjem i pokušati ga riješiti.

"Razgovaralo se i o skladištenju šećera, malim poljoprivrednicima i proizvođačima šećera i njihovom poštenijem udjelu na tržištu. Komisija je spremna iskoristiti sve instrumente koji su joj na raspolaganju",  istaknuo je Hogan. 

U okviru ruralnog razvoja pronaći sredstva za Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Što se tiče Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, potpredsjednik Vlade izvijestio je da kroz program ruralnog razvoja veliki dio novca dolazi na obiteljsko poljoprivredna gospodarstva upravo na području Slavonije.

"Razmotrit ćemo kako naše mjere u okviru ruralnog razvoja i naši regionalni fondovi mogu pomoći da se to pitanje pozitivno riješi. U ovom trenutku Hrvatska prima 1,5 milijardi eura izravnih plaćanja i dvije milijarde eura u okviru Programa ruralnog razvoja i u tome treba pronaći i sredstva za projekt Slavonija", naglasio je povjerenik Hogan.

Povjerenik Europske komisije Phil Hogan čestitao je Vladi predvođenoj premijerom Andrejom Plenkovićem na dobrim gospodarskim pokazateljima u Hrvatskoj.

Na dnevnom redu sastanka bio je i Brexit, a povjerenik Hogan izrazio je nadu da će se ovaj vikend postići napredak i konsolidirati sporazum koji je protekli tjedan postignut o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.
 

Pisane vijesti