Plenković primio Theodora Merona: Hrvatska nastavlja s procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u RH od 1991. nadalje

  • Slika /Vijesti/2018/11 studeni/22 studeni/DSC_2399.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Theodorom Meronom. Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Predsjednik MRMKS-a Meron izvijestio je predsjednika Vlade Plenkovića da će njegov mandat predsjednika Mehanizma trajati do 18. siječnja 2019. godine, kada će ga zamijeniti sudac Carmel Agius.

Predsjednik Vlade i predsjednik MRMKS-a razgovarali su o radu Mehanizma kao i o ulozi, ocjeni i nasljeđu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Jedna od tema bila je i inicijativa za osnivanje informacijskih centara, sukladno Rezoluciji 1966 (2010) Vijeća sigurnosti UN-a, koji bi omogućili dostupnost javnih podataka i arhiva MKSJ-a i MRMKS-a u regiji.

Predsjednik Vlade Plenković posebno je istaknuo da Hrvatska nastavlja s istraživanjem i procesuiranjem ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1991. godine nadalje.

U tom kontekstu razgovaralo se i o potrebi nastavka suradnje sa susjednim državama s ciljem procesuiranju svih ratnih zločina.
 

Pisane vijesti