Hrvatska podupire suverenost i neovisnost Crne Gore te nastavak njezinog europskog puta

  • Slika /Vijesti/2021/rujan/16 rujna/1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u četvrtak u Banskim dvorima predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.
 
Razmijenjena su mišljenja o bilateralnim odnosima te što skorijem rješavanju svih otvorenih pitanja, kao i pregovaračkom procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji.
 
Odnosi Hrvatske i Crne Gore, dvije NATO saveznice, ocijenjeni su kao dobri i prijateljski. Obostrano je izražena spremnost za njihov daljnji razvoj, u duhu dobrosusjedstva, a razgovaralo se i o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje.
 
Razgovarali su o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori, što je predmet kontinuiranog dijaloga. Predsjednik Vlade Plenković poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu te očuvanje prava i identiteta hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.
 
U kontekstu recentnih događanja u Crnoj Gori, razmijenjena su mišljenja o tamošnjoj političkoj situaciji. Hrvatska kao i dosad podupire suverenost i neovisnost Crne Gore, kao i njezin put prema članstvu u Europskoj uniji, koji nema alternativu. Naglašeno je i kako članstvo u NATO-u ima strateško značenje za Crnu Goru, ali i za stabilnost cijelog jadranskog bazena te jugoistočne Europe.

Pisane vijesti