Bitnim temama pristupamo razborito, dostojanstveno i korektno, u interesu funkcioniranja institucija i pravnog poretka

Slika /Vijesti/2021/rujan/16 rujna/VRH_5617.png

Premijer Plenković poručio je danas, govoreći o procesu obnove, kampanji cijepljenja te o izboru predsjednika Vrhovnog suda, da se svim važnim temama pristupa razborito, mudro, dostojanstveno i korektno u interesu funkcioniranja institucija i pravnog poretka te u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima.

U izjavi za medije nakon današnje sjednice Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković najvažnijom od današnjih odluka ocijenio je onu o beskamatnim zajmovima za hrvatske županije, gradove i općine na područjima koja su pogođena potresom.
 
"Razumjevši potrebe likvidnosti i obaveze koje imaju, i za Grad Zagreb, i Sisačko-moslavačku, Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku i Karlovačku županiju, Vlada Republike Hrvatske na ovaj način izlazi u susret i želi pomoći normalnom funkcioniranju i pomoći novoizabranim županima, gradonačelnicima i načelnicima na način kako smo to činili i dosada u različitim okolnostima kada država pomaže jedinicama lokalne i područne samouprave", poručio je.
 
"Pomažemo svim hrvatskim županijama i gradovima na jednak način, to je poanta", dodao je.
 
Još je jednom apelirao na sve građane da iskoriste cjepiva koja su na raspolaganju.
 
"Cijepite se, posebno naši građani starije dobi", rekao je kako bismo izbjegli nove zaraze, hospitalizacije i najteže ishode.
 
Još je jednom apelirao i na sve roditelje da, bez obzira na privatne stavove, da poštuju stavove epidemiologa i struke kako bi djeca što normalnije i što duže imala nastavu prema modelu A, odnosno u školama.
 
"Želimo da učenici budu u razredima jer je taj oblik nastave najbolji i najkorisniji za usvajanje novih znanja, za normalan razvoj, normalan život, normalno obrazovanje i odgoj", istaknuo je.
 
Ministar ima politički mandat, a ostali su tu da se bave stručnim poslom u obnovi
 
Odgovarajući na pitanja novinara osvrnuo se na proces obnove.
 
Premijer Plenković kazao je da je jučer na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru predstavili točke koje su identificirane kao one koje treba adresirati u izmjenama Zakona o obnovi.
 
Dodao je da su koji su nadležni za to na tome i rade te da se radi o međuresornom pristupu kako bi se deblokirala uska grla.
 
Upitan opterećuju li odnosi između Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva samu obnovu.
 
"Vlada je političko tijelo, ministar ima politički mandat. Svi ostali koji su tu uključeni nemaju politički mandat, nego su tu da obave stručan posao i svatko se treba držati onoga za što je nadležan, a ne se baviti politikom", poručio je ustvrdivši da je "jasno kao dan" da se gospodin Vanđelić bavi politikom te da se treba baviti onime za što je u Fond i postavljen.
 
Dodao je da su ministar Horvat i sve njegove službe dobili jasan zadatak da pripreme izmjene zakona i da obnova krene naprijed, naglasivši da obnova mora krenuti naprijed te da to nije pitanje osoba nego odgovornosti.
 
Parlamentarna većina obavit će daljnje konzultacije o sucu Dobroniću
 
Kada je riječ o izboru predsjednika Vrhovnoga suda, novinare je zanimalo hoće li parlamentarna većina potvrditi suca Dobronića.
 
Premijer Plenković kazao je da će parlamentarna većina još obaviti konzultacije na tu temu te ustvrdio kako još nije vidio što je DSV odgovorio Odboru za pravosuđe, s obzirom na to što su ih pitali, odnosno da u odgovoru koji je stigao ne vidi supstancu.
 
Osvrnuo se potom na tvrdnju predsjednika Republike koji je jučer kazao kako "ne zna o čemu predsjednik Vlade priča" kada govori o gospođi Turković kao potencijalnoj kandidatkinji za predsjednicu Vrhovnog suda, koju bi, da je bila predložena, parlamentarna većina podržala.
 
Premijer Plenković ustvrdio je da je jučer izašao s tom temom kako bi se otklonile sve moguće konstrukcije i pritisak koji ide prema HDZ-u kao nekome tko tobože nije konstruktivan u procesu odabira novog predsjednika ili predsjednice Vrhovnog suda.
 
Istaknuo je da je profesorica Turković ugledna profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Pored toga je već osam i pol godina sutkinja na Europskom sudu za ljudska prava, a izabrana je i za potpredsjednicu toga suda.
 
Kada su se na Pantovčaku obavljale konzultacije s potencijalnim kandidatima za predsjednika Vrhovnoga suda i kada je postalo jasno da dotadašnji predsjednik Vrhovnog suda neće biti predložen, očito je veći broj ljudi bio kontaktiran, kazao je predsjednik Vlade, a jedna od njih bila je i profesorica Turković.
 
Kad je do predsjednika došao feedback da će većina podržati profesoricu Turković, očito je odustao od toga da je predloži
 
Premijer Plenković važnim je istaknuo i to što je profesorica Turković, kao sutkinja na Europskom sudu za ljudska prava, bila i u jedinstvenoj situaciji, s obzirom da na taj sud dolazi brojni predmeti koji su prošli različite instance u našem pravnom sustavu, da primijeti točke u hrvatskom pravosuđu koje su dobre, ali i one koje nisu dobre.
 
"Prema mom dubokom uvjerenju taj kontakt koji je predsjednik Milanović ostvario prema njoj je bio jako dobar", dodao je predsjednik Vlade.
 
Profesorica Turković, nastavio je, koja je ozbiljna i ugledna i sutkinja i profesorica, je osoba koja poštuje pravni poredak i razumije što je to procedura.
 
"Ustav kaže - predsjednik predlaže, a Hrvatski sabor odlučuje. Između predlaganja i nametanja je ogromna razlika", poručio je premijer Plenković istaknuvši da normalan proces podrazumijeva da se nakon javnog poziva vidi tko su najbolji kandidati, obave konzultacije i nastoji riješiti to pitanje na konsenzualan i konstruktivan način.
 
"Budući da niti u jednom trenutku predsjednik nije kontaktirao Vladu ni mene kao čelnika parlamentarne većine, ta je konzultacija izostala. Profesorica Turković kojoj je bilo ponuđeno da promisli bi li bila kandidatkinja je, kao iskusna pravnica i netko tko vodi računa o tome da treba proći cijelu proceduru kroz jednu cjelinu, bila u kontaktu sa mnom. Ja sam bez nekih većih konzultacija s bilo kim drugim, jer je znam, poštujem i cijenim, i znam koliko reputacijski pridonosi hrvatskom pravosuđu, rekao da će imati našu potporu. Kad je vjerojatno taj feedback došao do predsjednika Milanovića, on je očito odustao od toga da nju predloži, ne znam iz kojeg razloga", naveo je predsjednik Plenković.
 
Dosta je s teorijama zavjere i nebulozama, pogledajmo tko je od početka bio konstruktivan
 
Pojasnio je da o tome govori danas, nekoliko mjeseci kasnije, jer nakon što mjesecima postoji orkestrirana kampanja prema HDZ-u koji je "zaštitnik korumpiranog pravosuđa", a jučer i nebulozne insinuacije zastupnice Benčić da se to sve radi zbog nekog predmeta revizije nagodbe u Agrokoru, treba stati na loptu.
 
"Dosta s teorijama zavjere, dosta s nebulozama, pogledajmo tko je ovdje od početka bio konstruktivan i, u konačnici, čeka neku vrstu signala da se dogovorimo. To je bit i tako bi to trebalo biti", kazao je predsjednik Vlade istaknuvši da iako predsjednik Republike predlaže kandidata, ako ga parlamentarna većina neće izabrati, nikada taj prijedlog neće proći.
 
Poštujući profesoricu Turković, dodao je, namjerno o tome dosada nije govorio, ali kako se prije dva tjedna u javnosti počelo o tome špekulirati, a i s obzirom na jučerašnje, krajnje neutemeljene insinuacije, činilo mu se da je bilo nužno da hrvatska javnost s tim bude upoznata.
 
"Meni je bizarno da predsjednik Republike jučer, ako je istina ovo što sam vidio u novinama, na pitanje odgovori: tko je da osoba. To je iskaz nepoštovanja", smatra predsjednik Vlade.
 
Poanta je, pojašnjava predsjednik Vlade, da je postojala osoba koja bi bez problema dobila potporu parlamentarne većine da je procedura bila zakonita, da je sudjelovala u javnom pozivu i da ju je kojim slučajem predsjednik izabrao i kandidirao, ta tema bi bila iza nas.
 
Ne vidi drugi razlog da nekoga, tko je po svim mogućim kvalifikacijama indiciran da taj posao može obavljati, predsjednik ne predloži osim toga što je profesorica Turković upitala predsjednika Vlade što on misli o tome.
 
Na kraju je poručio da Vlada bitnim temama pristupa razborito, mudro, dostojanstveno i korektno u interesu funkcioniranja institucija i pravnog poretka te u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima.

Pisane vijesti | Andrej Plenković