Hrvatska povukla 15 milijardi kuna više nego što je uplatila u europski proračun

Slika /Vijesti/2019/07 srpanj/04 srpnja/DSC_4856.JPG

Otvarajući 164. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu, u kojem je obilježena šesta godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji, kao i na proces dogovora o novim čelnicima institucija EU-a uoči prvoga hrvatskoga predsjedanja od 1. siječnja 2020.

Prvoga srpnja obilježena je šesta godina hrvatskoga članstva u Europskoj uniji, a predsjednik Vlade istaknuo je da je Hrvatska, zahvaljujući tome, ubrzala svoj gospodarski rast, osnažila međunarodni položaj, nastavila transformirati pravni sustav i dio je najveće i najutjecajnije globalne grupacije.

„Za Hrvatsku su konkretni efekti toga članstva prije svega vidljivi kroz realizaciju brojnih projekata i kroz apsorpciju europskih fondova, a kroz uplatu i isplatu iz europskoga proračuna mi smo otprilike 15 milijardi kuna u plusu“, istaknuo je Plenković i dodao da je u mandatu ove Vlade jako unaprijeđeno ugovaranje sredstava iz ove financijske omotnice, i to s 9 posto u listopadu 2016., na 70 posto u srpnju 2019.

Podsjetio je i da Hrvatska za pola godine prvi puta preuzima predsjedanje Europskom unijom te dodao da pripreme za to predsjedanje teku dobro.

Osvrnuo se i na nedavno održano Europsko vijeće, na kojem su dogovoreni čelnici najvažnijih europskih institucija.

Ursula von der Leyen pozitivan akter za ključne procese za Hrvatsku

„Vrlo smo zadovoljni sastavom ključnih dužnosti europskih institucija“, kazao je Plenković, naglasivši kako Hrvatska ima vrlo dobre odnose s budućom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, njemačkom ministricom obrane. Premijer Plenković drži da će Ursula von der Leyen biti vrlo pozitivan akter na čelu Komisije za sve ključne procese za Hrvatsku – od ulaska u Schengenski prostor do članstva u europodručju i pregovora o idućem višegodišnjem financijskom okviru, kao i uopće nastavak pozicioniranja Hrvatske u Europskoj uniji.

Također, Hrvatska ima dobre odnose i s novim predsjedateljem Europskoga vijeća, dosadašnjim belgijskim premijerom Charlesom Michelom, kao i sa španjolskim ministrom vanjskih poslova Josepom Borrellom, koji će preuzeti dužnost visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Danas će ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić uputiti Pismo namjere za pristupanje Europskom tečajnom mehanizmu II, kao i Akcijski plan priprema Hrvatske za uvođenje eura kao službene valute, a predsjednik Vlade naglasio je da se radi o sustavnom i temeljito pripremanom procesu.

Jučer je održana prva sjednica Nacionalnog vijeća za održivi razvoj, na kojoj je usvojen Dobrovoljni nacionalni pregled Republike Hrvatske o provedbi 17 ciljeva Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj 2030, a Hrvatska će ga predstaviti za nekoliko dana u New Yorku pred ECOSOC-om, Gospodarsko-socijalnim vijećem UN-a.

Krajem prošloga tjedna održana je 13. sjednica Vijeća za obranu, a Vlada je danas donijela Odluku o osnivanju Međuresornoga povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona.

Na kraju uvodnoga obraćanja predsjednik Vlade osvrnuo se na posjet tvrtki Rimac Automobili te istaknuo da je poslovni uspjeh te tvrtke jako dobar primjer kako jedna kompanija s idejom, inovativnim pristupom i pronalaženjem specifične niše može doći u situaciju da privlači najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji.



Pisane vijesti | Andrej Plenković