Hrvatska pozdravlja usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici

Hrvatska je danas pozdravila usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u Općoj skupštini UN-a, ističući kako Zagreb svoje stajalište temelji na poštivanju međunarodnog prava.

Opća skupština UN-a donijela je rezoluciju kojom podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice 1995., poziva na poštivanje žrtava i činjenica utvrđenih sudskim presudama te na uspostavu međunarodnog dana sjećanja na taj zločin.
 
Za neobvezujuću rezoluciju su glasale 84 od 193 država članica UN-a, protiv je bilo 19 i suzdržano 68, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.
 
Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala "za".
 
"Pozdravljamo usvajanje rezolucije, Hrvatska svoje stajalište temelji na poštivanju međunarodnog prava. Međunarodni sud je još 2007. utvrdio kako je u UN-ovoj zaštićenoj zoni u Srebrenici počinjen genocid", priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
 
Zločin u Srebrenici je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji definirao kao genocid, kao i Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ).
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti