Plenković u Gospiću: Ličko-senjska županija se kontinuirano razvija

  • Slika /Vijesti/2024/Svibanj/23 svibnja/VRH_4984-01.jpeg

Svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen je Dan Ličko-senjske županije, a prisustvovao joj je i predsjednik Vlade Andrej Plenković. ''Za Ličko-senjsku županiju već je ugovoreno 270 milijuna europskih sredstava, a to će značiti nova ulaganja za kvalitetniji život građana. Čestitam županu Petryju i suradnicima i pozivam ga da nastavimo s ovom intenzivnom suradnjom'', poručio je premijer Plenković.

Predsjednik Županijske skupštine Marijan Kustić je istaknuo  kako je Ličko-senjska prostorno najveća županija puna prirodnih ljepota i potencijala, ali i demografski ugrožena te je stoga napomenuo da je obveza svih omogućiti što primjerenije uvjete za opstanak i povratak. Dodao je i kako županija za sve bitne teme vezane ima sugovornike u Vladi, od ministara pa sve do premijera.
 
Župan Ernest Petry napomenuo je da se Dan županije obilježava na 201. godišnjicu rođenja Ante Starčevića te izrazio duboku vjeru u konačni gospodarski preporod Ličko-senjske županije, naglašavajući prirodna bogatstva i ponosne, kao i trud vrijednih ljudi ovog kraja.
 
„Ličko-senjska županija je na glasu po prirodnim bogatstvima, Bogom danim ljepotama te ponosnim, vrijednim i poštenim ljudima. To su nam predale i ostavile u nasljeđe generacije prije nas. Naša zadaća je dovesti ju na glas razvijene, uspješne i bogate sredine te ju otvoriti svim kćerima i sinovima Velebita, kao i svim ljudima dobre volje“, poručio je Petry.
 
Također je zahvalio premijeru Plenkoviću i Vladi na svesrdnoj potpori, ističući kako bez njihovog truda ne bi bilo moguće ostvariti sve postignute ciljeve.
 
„Uvjeren sam da idemo u ispravnom smjeru u revitalizaciji gospodarstva, što je primarni cilj kako bismo otvorili nova radna mjesta i zadržali opstojnost života na ovim prostorima“, dodao je Petry.
 
Naglasio je važnost suradnje s Vladom, ministarstvima, gradovima i općinama, državnim poduzećima te privatnim investitorima, spomenuvši niz ciljnih ulaganja koja su u različitim fazama realizacije.
 
Korak s Europom
 
Premijer Plenković pohvalio je župana zbog izvrsnih rezultata, kao i brojnih projekata koji se provode.
 
Posebno je pozdravio hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih branitelja, naglašavajući njihovu ulogu u stvaranju hrvatske države.
 
„Ovo je desetljeće kada ćemo u potpunosti uloviti korak sa zemljama srednje i istočne Europe, dodatno podignuti životni standard i kompletirati infrastrukturu diljem zemlje. Hrvatsku smo uspjeli postaviti na četiri europska prometna koridora. Stvorili smo pretpostavke za daljnje investicije i velika sredstva koja se mogu osigurati iz različitih izvora europskog financiranja. Sve to radimo u vremenu kada smo svjesni da nam je politika ravnomjernog regionalnog razvoja temeljna zadaća“, poručio je Plenković.
 
Plenković je kazao da ulaganja u regionalni razvoj ostaju prioritet, s posebnim naglaskom na područja koja su u nepovoljnom položaju. Za Ličko-senjsku županiju već je osigurano 270 milijuna eura europskih sredstava, što će omogućiti nova ulaganja i kvalitetniji život građana.
 
Konkurentnost Hrvatske u STEM području
 
Nakon svečane sjednice predsjednik Vlade Plenković posjetio je Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina na području STEM-a, namijenjen učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim školama, s naglaskom na učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, pri čemu se misli na potencijalno darovite i visoko motivirane učenike te učenike s poteškoćama.
 
„Ulaganjima u STEM programe, u informacijsko-komunikacijsku tehnologiju, potičemo mlade da se bave s onim što je najbitnije, a to su radna mjesta budućnosti jer će njihova posebna znanja i sposobnost prilagodbe na globalne trendove određivati konkurentnost Hrvatske“, kazao je Plenković.

Pisane vijesti