Hrvatska turistička zajednica u 30 godina svog djelovanja pridonijela promociji i globalnoj prepoznatljivosti Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2022/11 studeni/29 studenog/VRH_5638.jpg

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je Hrvatska turistička zajednica pridonijela promociji hrvatskog turizma. "Povezali ste naše prirodne ljepote, kulturu, sportaše i predstavili svijetu sve ono što Hrvatska nudi u turističkoj ponudi, gastronomiji i baštini", poručio je, pohvalivši niz kampanja HTZ-a koje su našu zemlju učinile globalno vidljivijom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. godišnjice Hrvatske turističke zajednice.

Na početku svog govora, premijer je uime Vlade Republike Hrvatske čestitao Hrvatskoj turističkoj zajednici na svemu što su učinili za Hrvatsku i njezinu promociju, brendiranje, imidž, ekonomiju i globalnu prepoznatljivost u tri desetljeća svojega djelovanja.

Smatra da je Hrvatska turistička zajednica pridonijela promociji hrvatskog turizma i svemu što je, kako je rekao, jedna mlada država, međunarodno priznata 1992. godine, uspjela ostvariti na globalnoj sceni. 

"Povezali ste naše prirodne ljepote, kulturu, sportaše i predstavili svijetu sve ono što Hrvatska nudi u turističkoj ponudi, gastronomiji i baštini", poručio je Plenković, pohvalivši niz kampanja HTZ-a koje su našu zemlju učinile globalno vidljivijom.

Izrazio je zadovoljstvo ostvarenim brojem turističkih dolazaka, istaknuvši fascinantnim podatak da Hrvatska godišnje ugosti 20 milijuna turista, što je pet puta više turista nego ima stanovnika. "Mi smo po tome jedinstveni. Mislim da nema nijedne države u svijetu koja ima više dolazaka po glavi stanovnika", dodao je.

Važnost turizma i u rastu BDP-a

Premijer je naglasio da se važnost turizma vidi i u rastu BDP-a. "To se vidi u ovoj godini, ali i u godini, kada ste vi svojom agilnošću i sposobnošću, pridonijeli da smo rast hrvatskog gospodarstva ostvarili unatoč isprepletenim krizama", rekao je. Podsjetio je i da je turistički sektor relativno brzo izašao iz Covid krize, koja je, dodao je, itekako negativno utjecala na njega. Spomenuo je i rat u Ukrajini, kao i posljedice toga rata - energetsku i prehrambenu krizu te inflatorne pritiske.

"Svi pokazatelji govore da je Hrvatska kroz sve te krize prošla na način da smo pravodobnim mjerama Vlade očuvali radna mjesta i imali brzi skok rasta hrvatskoga gospodarstva", istaknuo je Plenković.

Ulazak u Schengen i europodručje značajno će pridonijeti razvoju hrvatskog turizma

Premijer je spomenuo da će Hrvatska uskoro ostvariti dva strateška cilja dublje integracije u Europsku uniju – ulazak u eurpodručje i schengenski prostor, ocijenivši da će to značajno pridonijeti razvoju hrvatskoga turizma.

Podsjetio je da su za ulazak u eurpodručje sve pravne odluke formalno donesene u lipnju i u srpnju, a za Schengen će formalna odluka biti 8. prosinca.

"Uvjeren sam da će ulazak u europodručje i Schengen imati pozitivne učinke na hrvatski turizam, koji će zbog toga biti još i bolji i time pridonijeti hrvatskom gospodarstvu", poručio je Plenković, istaknuvši još jednom turistički sektor važnim akterom napretka Hrvatske i njezinog gospodarskog razvoja, ali i međunarodne prepoznatljivosti. 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković