Hrvatska Vlada brine o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori i Sloveniji

  • Slika /Vijesti/2019/10 listopad/02 listopada/VRH_2646.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Adrijana Vuksanovića, zastupnika u Skupštini Crne Gore i predsjednika Hrvatske građanske inicijative, Zvonimira Dekovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća i potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative te Iliju Janovića, potpredsjednika Hrvatske građanske inicijative. 

Razgovarali su o statusu i položaju Hrvata u Crnoj Gori, što je predmet kontinuiranog dijaloga između mješovitih povjerenstava na razini hrvatskog i crnogorskog ministarstva vanjskih poslova, kao i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore.

Predsjednik Vlade poručio je kako očekuje nastavak aktivnosti koje će omogućiti institucionalnu, financijsku i projektnu potporu i očuvanje hrvatskog identiteta u Crnoj Gori.
 
Predsjednik Vlade sastao se i s predsjednikom Saveza hrvatskih društava Slovenije Đaninom Kutnjakom.
 
Dok u Crnoj Gori Hrvati imaju priznat status nacionalne manjine, u Sloveniji to nije slučaj i njihov je položaj tamo u potpunosti nedefiniran. Stoga je izražena potreba daljnjih aktivnosti kako bi se status Hrvata u Sloveniji definirao, a s tim je ciljem u veljači prošle godine osnovano i Povjerenstvo za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji s namjerom koordiniranja i uspostavljanja aktivnosti koje će pridonijeti očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta te definiranju statusa Hrvata i priznanju hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji.
 
Bilo je riječi i o kontinuiranoj potpori Vlade projektima, položaju i zaštiti prava i identiteta Hrvata izvan Hrvatske, s obzirom da je u mandatu ove Vlade značajno povećan iznos sredstava namijenjenih pomoći aktivnostima udruga i zajednica hrvatske nacionalne manjine, s ciljem osnaživanja hrvatske zajednice u ostvarivanju manjinskih prava te njihovom etničkom, vjerskom, kulturnom i jezičnom identitetu.
 
Predsjednik Vlade Plenković na sastancima je predstavio prioritete hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, u prvoj polovici 2020. Najavio je, u tom kontekstu, da će se u svibnju u Zagrebu održati sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije i država jugoistočne Europe, kojim će se na dnevni red Unije staviti pitanje daljnje dinamike proširenja EU.
 
Bit će to i prigoda da vidimo što možemo učiniti u rješavanju otvorenih pitanja između država u našem susjedstvu, poručio je Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković