Hrvatska želi ubrzati suradnju s Australijom na izručenju odgovornih za ratne zločine

Slika /Vijesti/2023/Prosinac/06 prosinac/IMG-20231206-WA0010.jpg

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se danas sa zamjenicom glavnog državnog odvjetnika Katherine Jones u Melbourneu s kojom je razgovarao kako ubrzati suradnju na području izručenja osoba odgovornih za ratne zločine  za što skorije postizanje pravde za žrtve.

Ministar je u razgovoru istaknuo važnost postizanja pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. U tom smislu, naglasio je kako je Hrvatska putem Interpola raspisala niz međunarodnih tjeralica za osobama koje borave u Australiji, od kojih je većina tražena zbog počinjenih ratnih zločina.
 
Tijekom susreta Grlić Radman je izvijestio sugovornike o konkretnim koracima koje Vlada Republike Hrvatske poduzima u pružanju potpore Ukrajini vezano uz prikupljanje dokaza o ratnim zločinima, kao i prijenos znanja i iskustava u području skrbi za branitelje i civile stradale u ratu.
 
Naglasio je i aktivnu ulogu Hrvatske unutar međunarodnih inicijativa usmjerenih prema podršci Ukrajini, gdje se Hrvatska pridružila središnjoj skupini država zaduženih za osiguranje odgovornosti za zločin agresije na Ukrajinu, u skladu s međunarodnim pravom.
 
Posebno je istaknuo i napore Republike Hrvatske u borbi protiv antisemitizma te predstavio hrvatsko predsjedanje IHRA-om.
 
Sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Victoria, Udruge poslovnih žena Australije - Victoria te akademske zajednice bio je prilika za konstruktivni razgovor o jačanju gospodarskih i akademskih veza između Australije i Hrvatske.
 
Hrvatska gospodarska komora u Victoriji istaknula se svojom predanošću pri poticanju članova na prepoznavanje investicijskih prilika u Hrvatskoj te stvaranja partnerstava s hrvatskim tvrtkama koja teže poslovati na australskom tržištu.
 
Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te istaknuo potencijal za daljnje gospodarske projekte.
 
Posjetio je i Hrvatski katolički centar Clifton Hill, a potom Hrvatski društveni centar Geelong. Tamo se susreo s učenicima Viktorijanske jezične škole i članovima folklornog društva Lado Geelong, kojima je iskazao podršku u očuvanju i promicanju bogate hrvatske kulturne baštine.
 
Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti