Hrvatski novinari rame uz rame s braniteljima svjedočili istini o agresiji nad Hrvatskom u Domovinskom ratu

  • Slika /Vijesti/2019/08 kolovoz/28 kolovoz/0-02-05-92f2589ca51ae752b5e9ad9006d6bcd2e02d83060cb7b1fda730f626f8a2caf0_9b5dfbb7.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na otkrivanju skulpture i spomen obilježja Žarku Kaiću u naselju Brijest kod Osijeka, istaknuvši kako su hrvatski novinari rame uz rame s hrvatskim braniteljima bili na prvim crtama bojišnice i činili sve kako bi dokumentirali istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku.

U obraćanju nazočnima, premijer Plenković podsjetio je da je Žarko Kaić poginuo prije 28 godina u naselju Brijest kada su napadnuti on i cijela novinarska ekipa Hrvatske televizije, istaknuvši da se to dogodilo u jeku i rasplamsavanju velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. 

Podsjetio je da Željko Kaić nažalost nije bio jedini novinar koji je poginuo u Domovinskom ratu, spomenuvši pritom Gordana Lederera, Đuru Podboja, Nikolu Stojanca, Željka Ružičića, Branimira Polovinu i Sinišu Glavaševića.  

Uloga novinara bila važna u Domovinskom ratu  

Premijer je kazao kako su oni rame uz rame s hrvatskim braniteljima bili na prvim crtama bojišnice i činili sve kako bi dokumentirali istinu o agresiji na Republiku Hrvatsku, naglasivši da je uloga medija tada bila ključna kako bi se cijelom svijetu predstavilo ono što se tada događalo u Hrvatskoj koja u to vrijeme još nije bila niti međunarodno priznata. 

"Upravo ta njihova žrtva, kao i žrtva hrvatskih branitelja daje nam trajnu obavezu da ne samo u svojoj memoriji kao naroda baštinimo sjećanje na njihov obol hrvatskoj slobodi, nego da isto tako vodimo računa o dignitetu Domovinskog rata, koji je temelj moderne i slobodne hrvatske države", poručio je predsjednik Vlade. 

Premijer je kazao da je spomen-obilježje koji nosi ime "Posljednji kadar" simbolički malo nakošeno jer je i kamera Žarka Kaića tada bila uključena. "Zahvaljujući autorima Bernardi i Davoru Silovu te Božici Dei Matasić ono će ostati podsjećanje novim generacijama, prije svega Osječanki i Osječana, na ono što se zbivalo na početku Domovinskog rata i na to koliko je ljudi utkalo sve što su imali za hrvatsku slobodu", rekao je. 

Predsjedanje EU-om bit će posvećeno hrvatskim braniteljima 

Kazao je kako su u mandatu ove Vlade napravljeni veliki iskoraci kada je riječ o pravima hrvatskih branitelja, zahvalivši pritom ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu. 

Premijer je rekao da Vlada nastavlja činiti napore kako bi položaj branitelja u hrvatskom društvu bio dostojanstven, a njihova prava zajamčena, naglasivši da se radi na i na tome da se pronađu svi nestali u Domovinskom ratu. 

Najavio je da će se sutra u Vladi održati sastanak na tu temu, a u petak će se obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba u Vinkovcima. 

"To je naša obaveza i minimum onoga što kao generacije koje uživaju hrvatsku državu, demokraciju i hrvatsku slobodu možemo učiniti za njihovu žrtvu", poručio je predsjednik Vlade. 

Podsjetio je da je u Kninu na 24. obljetnicu Oluje rekao da će predsjedanje Europskom unijom u prvih šest mjeseci iduće godine biti posvećeno hrvatskim braniteljima, jer, istaknuo je, da nije bilo njih nikada ne bi bilo hrvatske slobode niti tako zahtjevnih i prestižnih dostignuća koje ćemo imati priliku zajedno realizirati 2020.

Okrenimo se budućnosti, gradimo pomirbu i suživot

"Istodobno to je prilika da se okrenemo budućnosti, da učinimo sve da nam Hrvatska bude i gospodarski napredna, socijalno uključiva i razvijena, da unutar Hrvatske pružimo ruku svim manjinama koje žive u Republici Hrvatskoj, pa tako i srpskoj manjini, da gradimo pomirbu i suživot i da na taj način kreiramo ozračje u kojem će se svi naši građani osjećati dobro i ponosno na postignuća slobodne i moderne Hrvatske", poručio je predsjednik Vlade. 

U pratnji predsjednika Vlade bili su ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Pisane vijesti | Andrej Plenković