I dalje mjerama Vlade pridonosimo ekonomskom i socijalnom standardu naših građana i pomažemo hrvatskom gospodarstvu

Slika /Vijesti/2023/Siječanj/20 siječnja/VRH_9314.jpg

Premijer Plenković istaknuo je danas da Vlada i dalje nizom mjera pridonosi ekonomskom i socijalnom standardu građana i pomaže hrvatskom gospodarstvu. Istaknuo je da je iz niza razgovora s najutjecajnijim akterima na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu jasno da je na globalnoj razini zaključeno kako su, unatoč velikim izazovima i teškoćama izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu, svijet, Europa, pa tako i Hrvatska, dobro prebrodili 2022., uz veliki angažman i pakete mjera. "U gospodarskom i socijalnom smislu, unatoč najavama usporavanja globalne ekonomije, ipak prevladavaju povoljniji i optimističniji tonovi u smislu prognoza, nego što je to bilo prije mjesec ili dva dana", poručio je. 

Otvarajući današnju 186. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.
 
Podsjetio je da je u proteklim danima obilježeno nekoliko važnih obljetnica, izdvojivši 31. obljetnicu međunarodnoga priznanja Hrvatske i 25. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
 
"U godini u kojoj smo ušli u Schengen i u europodručje važno je vidjeti koliki put je Hrvatska prošla u samo tri desetljeća", poručio je.
 
Od ostalih tema izdvojio je sjednicu Vlade održanu početkom tjedna vezanu uz određivanje maloprodajnih cijena naftnih derivata naglasivši da su i dalje, zahvaljujući vladinim mjerama, jeftinije cijene benzina i dizela 25 do 30 centi po litri.
 
"I dalje mjerama Vlade pridonosimo ekonomskom i socijalnom standardu naših građana i pomažemo hrvatsko gospodarstvo", kazao je premijer Plenković.
 
Pozdravio je nove ministre, Branka Bačića, koji je ujedno i novi potpredsjednik Vlade, te Šimu Erlića koji su ranije ovoga tjedna dobili povjerenje Hrvatskoga sabora za obnašanje tih funkcija.
 
Poželio im je puno uspjeha u radu, osobito kada je riječ o ubrzanju obnove nakon potresa te daljnjoj apsorpciji europskih sredstava i  realizaciji projekata.
 
Unatoč najavama usporavanja ekonomije, prevladavaju optimističniji tonovi
 
Govoreći o aktualnom satu, premijer Plenković smatra da su odgovori koje su članovi Vlade dali na pitanja zastupnika pridonijeli da hrvatska javnost razumije glavne konture vladine politike odnosno na koji način Vlada rješava glavna ekonomska, socijalna i razvojna pitanja zemlje.
 
Istoga dana u Saboru je održana i rasprava o sastancima Europskoga vijeća u protekloj godini.
 
Premijer Plenković izvijestio je i o svom boravku u Davosu, gdje je s ministrom Filipovićem sudjelovao na Godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma.
 
Istaknuo je da je iz niza razgovora s najutjecajnijim akterima jasno da je na globalnoj razini zaključeno kako su, unatoč velikim izazovima i teškoćama izazvanim ruskom agresijom na Ukrajinu, svijet, Europa, pa tako i Hrvatska, dobro prebrodili 2022., uz veliki angažman i pakete mjera.
 
"U gospodarskom i socijalnom smislu, unatoč najavama usporavanja globalne ekonomije, ipak prevladavaju povoljniji i optimističniji tonovi u smislu prognoza, nego što je to bilo prije mjesec ili dva dana", naglasio je predsjednik Vlade.
 
Pozivamo sve one koji su neopravdano podizali cijene da ih vrate na razinu od prije 1. siječnja
 
Europska središnja banka, što je posebno relevantno i za Hrvatsku, činit će maksimalne napore da se smanji aktualna stopa inflacije, a to je na tragu svih vladinih politika i antiinflacijskih mjera koje je usvojila, dodao je premijer Plenković.
 
U tom se kontekstu osvrnuo i na vladin zaključak vezan uz praćenje kretanja cijena, koje su u nizu slučajeva neopravdano podizane.  
 
Kazao je da se nastavljaju nadzori Državnog inspektorata te Porezne i Carinske uprave, a Državni inspektorat danas je objavio novo detaljno izvješće o provedenim nadzorima i utvrđenim kaznama.
 
"I dalje pozivamo sve one koji su neopravdano podizali cijene da ih vrate na razinu od prije 1. siječnja", dodao je premijer Plenković.
 
Hrvatska prvi puta predsjeda IHRA-om

 
Najavio je da Hrvatska prvi puta predsjeda Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA).
 
Radi se o tijelu uspostavljenom 1998. godine, s ciljem jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, u kojem sudjeluje 35 država članica i 10 država promatrača.
 
Hrvatska je pristupila Savezu 2005. godine.
 
U okviru priprema za predsjedanje, dodao je predsjednik Vlade, danas će se na sjednici prihvatiti određene neobvezujuće definicije važne za tu tematiku.
 
Vlada će danas usvojiti i Izvješće o vladavini prava, što je četvrti po redu doprinos Godišnjem izvješću o vladavini prava Europske komisije, u četiri ključna područja – pravosudni sustav, borba protiv korupcije, pluralizam medija te sustav provjera i ravnoteža, odnosno kvalitete zakonodavnog procesa.



Pisane vijesti