Ina najavila početak pokusne proizvodnje plina na polju Palmyra u Siriji

INA će za nekoliko dana započeti pokusnu proizvodnja na polju Palmyra u Siriji, čime se ostvaruju planovi Ina-e o skorom početku proizvodnje plina na dvije bušotine na plinskom polju Palmyra u Siriji, najavili su danas čelnici Ine na svečanosti obilježavanja Dana rudara.

ZAGREB, 5. prosinca 2006. (Hina) - INA će za nekoliko dana započeti pokusnu proizvodnja na polju Palmyra u Siriji, čime se ostvaruju planovi Ina-e o skorom početku proizvodnje plina na dvije bušotine na plinskom polju Palmyra u Siriji, najavili su danas čelnici Ine na svečanosti obilježavanja Dana rudara.

Energetska neovisnost Hrvatske jedan je od najvažnijih prioriteta Vlade, istaknuo je tom prigodom premijer Ivo Sanader koji je na svečanosti u INA-Naftaplinu, kao i čelnici Ine i nekoliko članova Vlade, bio obučen u tradicionalnu rudarsku uniformu.

Kao strateške projekte Vlade premijer je najavio plinofikaciju Hrvatske, izgradnju LNG terminala koji će, kaže, biti izgrađeni na lokaciji o kojoj odluči neovisna radna skupina.

Sanader je također istaknuo kako je izlistavanje dionica Ine na Zagrebačku i Londonsku burzu uspješno provedeno.

I sve druge vodeće europske zemlje privatizirale su svoje naftne kompanije, praksa u zemljama EU je da država ima 25 posto vlasništva u tim kompanijama. I Hrvatska će primjeniti europski model. Može se spojiti i osiguranje energetske neovisnosti Hrvatske i privatizacija, kazao je Sanader kojemu je na svečanosti uručeno priznanje Znanstvenog vijeća za naftu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za izuzetan doprinos u razvoju plinofikacije i energetike u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević istaknuo je kako je Naftaplin uvijek bio najzdraviji i najjači dio Ine, a što se daljnjih ulaganja u istraživanja tiče ona će biti u istom omjeru kao i u rafinerije - 1,1 milijardu dolara u Naftaplinu za razvoj, a 1,1 milijardu dolara u rafinerije.

Naime, ranije je Naftaplin imao nešto jače investicijske cikluse, rekao je Dragičević, a član Uprave Ine i izvršni direktor Naftaplina Mirko Zelić istaknuo je kako su Inine rezerve nafte i plina u zadnje dvije godine povećane 67 posto.

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernadi izrazio je zadovoljstvo strateškim partnerstvom s Inom.

Najbolja referenca uspješnosti kompanije je uspješno izvršena javna ponuda, rekao je, naglašavajući kako INA grupa sada vrijedi puno više - njezina je vrijednost prije bila od 1 do 1,3 milijarde dolara, a sada je tri puta viša.

Tijekom današnje svečanosti uzvanicima su se putem vido linka s polja Palmyra obratili i sirijski ministar za naftu i energetiku Sufian Al-Alou i predstavnici kompanija Syrian Petroleum Company i Syrian Gas Company koji su također najavili kako bi do kraja ove godine trebala započeti proizvodnja plina iz dviju bušotina na polja Palmyra.



Pisane vijesti