Industrijska proizvodnja u ožujku je porasla za 3,6% u odnosu na ožujak 2014.

Slika /Vijesti/2015/svibanj/13 svibnja/shutterstock_142778230.jpg

Hrvatska se u ožujku svrstala u skupinu zemalja Europske unije koje su zabilježile rast industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini dok je na razini Unije ona stagnirala, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog ureda za statistiku. 

Na razini Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja stagnirala je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata porasla 0,8 posto.

Pritom je 2,1-postotni skok proizvodnje netrajnih potrošačkih dobara neutralizirao pad proizvodnje energije, za jedan posto, i kapitalnih i trajnih potrošačkih dobara, za po 0,5 posto.

Među zemljama članicama najveći je rast industrijske proizvodnje u ožujku na mjesečnoj razini zabilježila Latvija, za 10,9 posto. Slijedi Danska s povećanjem proizvodnje za 4,6 posto i Irska, gdje je proizvodnja porasla tri posto.

Najviše se pak na mjesečnoj razini smanjila industrijska proizvodnja u Nizozemskoj, za 3,6 posto, te u Litvi, za 3,4 posto, i Estoniji, za jedan posto.

U Hrvatskoj je rast industrijske proizvodnje prema sezonski prilagođenim podacima Eurostata usporio u ožujku na mjesečnoj razini na 0,4 posto, sa 0,7 posto koliko je uvećana u veljači.

Na godišnjoj razini industrijska proizvodnja u EU28 porasla je u ožujku 2,0 posto, nakon revidiranog 1,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu. Najviše je, za 4,6 posto, porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, a povećana je i proizvodnja energije, za 2,3 posto.

Pisane vijesti