Inteligentno koristimo mehanizme koji nas čine konkurentnijim i sposobnijim izdržavati pritiske jedinstvenoga tržišta

  • Slika /Vijesti/2024/Travanj/18 travnja/6c48ace8-9d6d-4361-9094-fe75e499e542-min.jpg

Nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, premijer Plenković se u razgovoru s novinarima osvrnuo na najvažnije naglaske, istaknuvši raspravu o izvješću o jedinstvenom tržištu Enrica Lette. "Danas u promijenjenim geopolitičkim okolnostima Europska unija želi jačati svoju konkurentnost kako bi bila relevantan globalni akter, a jednako tako imati i politike koje će snažiti njeno gospodarstvo i omogućavati razvoj svih članica", poručio je. Naglasio je da je Hrvatska od 2016. došla sa 62 posto prosjeka razvijenosti Europske unije na 76 posto u 2023. i u rangu je s Mađarskom. "Koristimo inteligentno te mehanizme koji nas čine konkurentnijim i sposobnijim izdržavati pritiske jedinstvenoga tržišta", istaknuo je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Bruxellesu na sastanku Europskog vijeća, posvećenom temama konkurentnosti.
 
U izjavi za medije nakon sastanka premijer Plenković izvijestio je da je na sastanku sudjelovao i Enrico Letta, kojega je Vijeće zadužilo da napiše izvješće o jedinstvenom tržištu u cilju ga se malo osuvremeni s obzirom na promijenjene okolnosti.
 
Istaknu je da je u vrijeme uspostavljanja jedinstvenog tržišta Unija, u mandatu predsjednika Komisije Jacquesa Delorsa, imala samo 12 članica, a svijet je izgledao bitno drugačije.
 
"Danas u promijenjenim geopolitičkim okolnostima Europska unija želi jačati svoju konkurentnost kako bi bila relevantan globalni akter, a jednako tako imati i politike koje će snažiti njeno gospodarstvo i omogućavati razvoj svih članica", poručio je premijer Plenković.
 
Hrvatska je danas na 76 posto prosjeka razvijenosti EU
 
Podsjetio je da je Letta nedavno posjetio Hrvatsku te je tom prigodom održan i vrlo sadržajan okrugli stol na temu njegovog izvješća.
 
Premijer je kazao kako je danas u raspravi naglasio da je cilj tog izvješća pomoći ne samo globalnoj konkurentnosti Europske unije, već i da gospodarstvenici i kompanije članica Europske unije djeluju pod istim uvjetima i okolnostima na znatno većem tržištu u kombinaciji s kohezijskom i poljoprivrednom politikom te velikim investicijama kroz Instrument EU iduće generacije.
 
U tom je kontekstu naveo da je Hrvatska od 2016. došla sa 62 posto prosjeka razvijenosti Europske unije na 76 posto u 2023. i u rangu je s Mađarskom.
 
"Koristimo inteligentno te mehanizme koji nas čine konkurentnijim i sposobnijim izdržavati pritiske jedinstvenoga tržišta", istaknuo je.
 
Dodao je da je Lettino izvješće dobro prihvaćeno te da govori i o petoj slobodi - uz četiri temeljne slobode kretanja kapitala, roba, usluga i ljudi - slobodi kretanja svega onoga što je vezanog uz obrazovanje, istraživanje, inovacije i digitalnu budućnost.
 
Trebamo još više snažiti gospodarstvo, učiniti ga konkurentnim i izvozno orijentiranim
 
Kazao je da je njemu osobno posebno drago što je Letta prepoznao u svom izvješću temu koju Hrvatska nameće zadnjih pet godina, a to je pitanje demografije.
 
Svi su svjesni da se radi o horizontalnom problemu brojnih članica Europske unije koje imaju problem s negativnim prirodnim priraštajem te istodobnim velikim potrebama na tržištu rada pa onda i dolaskom radne snage s drugih dijelova svijeta i procesom nezakonitih migracija, što sve ima velike reperkusije uopće na arhitekturu političkih stranaka i na stavove javnosti u državama članicama.
 
Istodobno je, istaknuo je premijer, za manje države najvažnija politika lovljenja koraka, što Hrvatska uspješno radi zadnjih osam godina.
 
Stoga, dodao je, treba još više osnažiti naše gospodarstvo te imati više izvozno orijentiranih i globalno prepoznatih kompanija na primjer u ICT sektoru, poput Infobipa.
 
"To je cilj - pronaći niše i dizati cijelo gospodarstvo, učiniti ga konkurentnim i izvozno orijentiranim", poručio je.



Pisane vijesti