Hrvatska poštuje Bosnu i Hercegovinu, imate našu podršku na europskom putu

  • Slika /Vijesti/2024/Travanj/16 travnja/VRH_3141.jpg

Premijer Andrej Plenković je istaknuo prisustvo brojnih hrvatskih tvrtki na Mostarskom sajmu, kazavši da se upravo tu najbolje manifestira bliska povezanost Hrvatske i Bosne i Hercegovine u gospodarskom smislu.  Kazao je da je BiH među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih tvrtki. Istaknuo je i snažnu podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini na europskom putu. "Poštujemo Bosnu i Hercegovinu i želimo vam pomoći u ovom procesu, kao što smo to činili do sada", poručio je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja 25. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2024. Uz predsjednika Vlade bili su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan
 
Obraćajući se nazočnima, premijer Plenković je istaknuo prisustvo brojnih hrvatskih tvrtki na Mostarskom sajmu, kazavši da se upravo tu najbolje manifestira bliska povezanost Hrvatske i Bosne i Hercegovine u gospodarskom smislu.
 
Trgovinska razmjena između dviju zemalja prošle godine iznosila je manje od četiri milijarde eura, a Plenković je kazao da je BiH među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih tvrtki.
 
Naglasio i da je odaziv na Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru još veći nego što je bio proteklih godina. "Svi skupa smo prošli ogromne krize zadnjih godina i sada smo u fazi gospodarskog oporavka", rekao je premijer , zaželjevši svim sudionicama ovogodišnjeg Sajma uspješan nastup i nove poslovne prilike.
 
Osvrnuo se i na prometnu povezanost dviju zemlja, posebno izdvojivši koridor Vc kao jedan od ključnih projekata od kojega će značajne koristi imati sve regije kroz koje će prometovati ovaj koridor. „Želim da se što prije izdefiniraju preostali dijelovi koridora Vc koji će povezati naše dvije zemlje“, dodao je.
 
Važnom je istaknuo i suradnju u području energetike, kazavši da je Hrvatska sprema financijski podržati Južnu plinsku interkonekciju. "Želimo da taj energetski projekt ugleda svjetlo dana i da se unutar BiH postigne dogovor koji će uvažiti interese svih", poručio je premijer.  
 
Povijesna odluka o otvaranju pristupnih pregovora
 
Naglasio je da se ovogodišnji Sajam održava nepunih mjesec dana nakon povijesne odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.
 
Smatra da je ta odluka važna za reformski put i budućnost Bosne i Hercegovine, europski put sva tri konstitutivna naroda, ali i za sve građane u BiH. "Iznimno mi je drago da se to dogodilo na temelju provedenih reformi i napora koje ste učinili u proteklih godinu dana. Ta dinamika je toliko važna i dobra da vam od srca želim da ju zadržite", kazao je Plenković.
 
Istaknuo je snažnu podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini na europskom putu. "Poštujemo Bosnu i Hercegovinu i želimo vam pomoći u ovom procesu, kao što smo to činili do sada", poručio je Plenković.
 
Podsjetio je da je Hrvatska prošla isti reformski put u proteklih 20 godina. „Svjesni smo koliko je taj put zahtjevan, ali u konačnici iznimno koristan za jačanje pravnoga sustava, gospodarstva, usvajanje temeljnih, ali i univerzalnih vrijednosti na kojima europski projekt počiva“, ustvrdio je premijer.
 
Ocijenio je dobrim što su se ponovno otvorila vrata proširenja Europske unije, kazavši da Bosna i Hercegovina sada mora sustići druge zemlje jugoistočne Europe koje su otišle dalje.
 
Hrvatska Vlada nastavlja podupirati aktivnosti Katoličke crkve u BiH
 
Po dolasku u Mostar, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića primio je biskup mostarsko-duvanjski mons. Petar Palić.
 
Istaknuvši kvalitetnu suradnju i dijalog s biskupom Palićem, Plenković je poručio da hrvatska Vlada nastavlja podupirati aktivnosti Katoličke crkve u BiH, a posebno projekte koji pridonose kvalitetnijem životu hrvatskog naroda, s naglaskom na mlade.
 
Za Hrvate u BiH osigurano 262 milijuna eura
 
Premijer se u Mostaru sastao i s predsjedateljicom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem. 
 
"Snažno podržavamo rad HNS BiH! Vlada Republike Hrvatske osigurala je 262 milijuna eura za projekte koji su važni za Hrvate u BiH. Cijenimo napore Borjane Krišto i Dragana Čovića oko rješavanja pitanja izborne reforme, koji je ključan za političku ravnopravnost Hrvata i njihove konstitutivnosti."

Pisane vijesti