Intervencijom u cijene goriva Vlada pomaže građanima i malim distributerima naftnih derivata

Slika /Vijesti/2022/07 srpanj/4 srpnja/Cijena goriva 7.2. (750 × 500 px) (1).png

Danas je na telefonskoj sjednici donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih  i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana. U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone.
 

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.
 
Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je danas da se sljedeća dva tjedna ograničava veleprodajna cijena kako bi najveći igrači na tržištu naftnih derivata, a u najvećoj mjeri Ina, podnijeli teret u odnosu na mala poduzeća, za koja je naveo da su prošlih godina dobro poslovala.

Naglasio je da je Vlada išla u smjeru zaštite hrvatskih građana i pomoći gospodarstvu, pa će cijene benzina i dizela izvan autocesta biti iste kao i protekla dva tjedna što znači 13,08 kuna dizel i 13,50 kuna benzin eurosuper 95. Na autocestama će se slobodno formirati cijena i benzina i dizela, kazao je, dodavši međutim, da će  tamo doći do pojeftinjenja, odnosno  da će benzin biti 13,83  kune, a dizel 14,28 kuna.

Kao novinu u današnjoj odluci Vlade istaknuo je  da će se na sljedeća dva tjedna ograničiti i veleprodajna cijena kako najveći igrači na tržištu naftnih derivata podnijeli teret u odnosu na male distributere.

"S malim smo distributerima bili u kontinuiranoj komunikaciji, u protekla dva tjedna Ina im nije povećavala veleprodajnu cijenu, a oni su uglavnom prodavali svoje zalihe. Prema tome, u protekla dva tjedna možemo govoriti o tome da nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi", naveo je ministar, dodavši da će to u sljedeća dva tjedna Ina u najvećoj mjeri preuzeti na svoja leđa, odnosno da im neće povećavati cijenu, a kako bi oni mogli lakše funkcionirati. 

Otkrio je da je u okviru malih distributera naftnim derivatima 40  poslovnih subjekata, a da su ti  poslovni subjekti u 2021. godini ostvarili ukupan prihod od prodaje od skoro 3,5 milijarde kuna, te 133 milijuna kuna dobiti. Jednako uspješno su poslovali i u 2020. godini, tvrdi ministar. Kaže kako sve to treba uzeti u kontekst i sagledati širu sliku, jer se nalazimo u delikatnoj situaciji. Po njemu, bez intervencije Vlade cijena dizela bila bi preko 16 kuna.

Vlada će reagirati u interesu građana i gospodarstva

Upitan što je premijer mislio kada je spominjao porezne škare za profitere, Filipović je rekao da Vlada razmišlja o svim opcijama, da prati situaciju te kada procijeni da će reagirati u interesu građana i gospodarstva.

Na pitanje jesu li se mali distributeri neopravdano žalili, naglasio je da se išlo na ograničavanje veleprodajnih cijena, da je svima teško, te da je ovo situacija na koju mali distributeri nisu navikli, jer su prošlih godina poslovali uspješno.

"Ova prošla dva tjedna i naredna dva tjedna sigurno im neće biti laka, ali vjerujem da ćemo svi zajedno uspješno prebroditi ovu situaciju", naglasio je ministar.

Komentirajući komentar guvernera HNB-a Borisa Vujčića da nas sljedeće godine čeka recesija ako cijene goriva nastave ovako rasti, ministar je naglasio da ima onih koji komentiraju i onih koji donose odluke.

Prenio je svoje informacije iz Davosa gdje se govorilo da ove godine svjetsko gospodarstvo neće otići u recesiju, rekavši i da je teško predvidjeti što će se događati sljedeće godine.

Vezano uz problem Brodosplita, rekao je da Vlada razmatra sve mogućnosti i to ne samo oko Brodosplita nego i svih drugih hrvatskih brodogradilišta, te kako će se za Brodosplit tražiti zadovoljavajuće rješenje.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Priopćenja