Iz europskih fondova ugovoreno 2 milijarde kuna za razvojne projekte u Virovitičko-podravskoj županiji

  • Slika /Vijesti/2021/rujan/3 rujna/VRH_3749 (2).png

"Vi ste jedna županija koja je možda najviše uložila u revitalizaciju kulturne baštine", rekao je, među ostalim, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelujući na svečanoj sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije u povodu obilježavanja Dana županije.

Četiri temeljna načela politike ravnomjernog regionalnog razvoja
 
Istaknuo je da je Vlada svoju politiku ravnomjernog regionalnog razvoja već pet godina usidrila na četiri temeljna načela.
 
"Prvo načelo je stalan i sustavan dijalog sa županijama, gradovima i općinama oko svih bitnih tema, proračunskih, zakonskih, reformskih, europskih", naveo je premijer, dodavši da se sve relevantne teme dotaknu na jednom od šestomjesečnih susreta što se pokazalo kao izvrsna i dobra praksa.
 
Drugo načelo je načelo decentralizacije. "Smatramo da vi koji ste izabrani neposredno, najbliže našim sugrađanima, bilo da je riječ o općinama, gradovima ili županijama bolje znate i bolje vidite koji su to prioriteti za razvoj vašega kraja. I zato nastojimo upravo kroz proces decentralizacije omogućiti vam da realizirati bitne projekte koje ste obećali na izborima", nastavio je.
 
Govoreći o trećem načelu – fiskalnoj decentralizaciji, Plenković je naglasio vladine iskorake u tom pogledu.
 
"Svi znate koliko su vam proračuni u pogledu prihoda povećani od 2017. godine. Koliko je meni poznato, u ovom  kraju nema nikoga tko je loše prošao, nego obrnuto", kazao je dodavši da na taj način, s više financijske snage, jedinice lokalne samouprave imaju više financijske snage za realizaciju onoga što je četvrto načelo, a to je projektna suradnja.
 
"Upravo kroz nju Virovitičko-podravska županija se pokazuje kao jedna od izuzetno učinkovitih u mandatu naše vlade. Ovdje se ugovorilo više od dvije od ukupno 22 milijarde", rekao je, dodavši da je upravo Tehnološko-inovacijski centar u kojem se nalaze, vrijedan 17 milijuna kuna, pravi primjer učinkovitosti u realizaciji tih projekata.
 
Brza cesta prema mađarskoj granici
 
Složio se da je jedno od najvažnijih pitanja izgradnja brze ceste, naglasivši da su potpisani ugovori o čvoru Virovitica i dijelu brze ceste prema Špišić Bukovici te dalje prema Bjelovaru i Zagrebu.
 
Kazao je da će povezanost Bjelovara i Virovitice te brza cesta prema mađarskoj granici u ekonomskom razvoju značiti poput projekta koridora 5C koji se dovršava na području Osječko-baranjske županije.
 
"Aktivni smo i u podržavanju projekta aglomeracije koji također diže kvalitetu života", nastavio je predsjednik Vlade, kazavši da se možda nema što pokazati, jer je u prvoj financijskoj perspektivi jako puno europskih sredstava ostavljeno ispod zemlje, ali gledajući realno, građani znaju koliko je tim vodno-komunalnim investicijama poboljšana kvaliteta života i sigurno da će i to biti prepoznato.
 
U nastavku je govorio o ulaganjima u poljoprivredu što je u ovom kraju posebno važno.
 
"Ovdje je u našem mandatu u 1,93 mlrd kuna isplaćeno poljoprivredi. Od toga 1,36 iz europskih sredstava, a ostalo iz državnog proračuna", rekao je. Spomenuo je i važnost mljekarske industrije te proizvodnju duhana.
 
Demografska revitalizacija pitanje opstanka hrvatskog naroda
 
Nadalje, kazao je da Vlada kani poduzeti mjere, poput porezah olakšica ili drugih poticaja kojima će se učiniti iskoraci u pogledu demografske revitalizacije radi opstanka hrvatskoga naroda.
 
"To je postalo presudno pitanje za hrvatski narod. za sve nas. Ovdje se u Slavoniji miješa se nekoliko trendova. jedno su posljedice koje su nastale tijekom Domovinskog rata kao žrtva hrvatskih  branitelja i civila koji su dali najviše za našu slobodu i demokraciju, ali isto tako i trendovi korištenja slobode kretanja, odlazaka na rad u druge države članice EU", rekao je., dodavši da mi nismo jedino društvo, jedina zemlja koja se s tim suočava, ali kada nas ima oko 4 milijuna onda taj problem osjećamo svi zajedno puno više i puno plastičnije.
 
U tom kontekstu spomenuo je ulaganje u dječje vrtiće, jer je važno, kazao je, olakšati obiteljima da rade, imaju djecu i da ta djeca imaju odgovarajuću skrb dok roditelji rade.
 
Osvrnuo se na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji je, kako je rekao, obilježio proteklih nekoliko godina, a kojim će se i nadalje će se nastojati promovirati svi projekti vezani za pet slavonskih županija.
 
Govorio je i o vremenu tijekom pandemiji koje je bilo zahtjevno, ne samo za nas, nego i za Europu i cijeli svijet.
 
Kazao je da nam je odvažna i odlučna politika Vlade pokazala kako država odgovorno, snažno i brzo može djelovati u krizi.
 
"Takva politika nam sada, u ovoj 2021. omogućuje zadržavanje investicijsko-kreditne razine te snažan progres prema ostvarivanju dva temeljna cilja: članstvo u Schengenskom prostoru i eurozoni
 
"Hrvatsko gospodarstvo sa svim mjerama koje smo poduzeli pokazalo je otpornost i, što je najvažnije, pokazalo je agilnost i brzinu vraćanja na one razvojne putove koje smo imali prije COVID krize. Taj oporavak je brz, on je snažan, učinkovit, a činjenica da smo za ovo desetljeće, baš u vremenu te krize, osigurali 25 milijardi eura za cijelo desetljeće uz još otprilike 4,5 mlrd eura iz postojeće financijske perspektive, stvorili smo preduvjete za istinski razvoj Hrvatske na tragu dva globalna trenda, tzv. dvostruke tranzicije: zelene i digitalne. I upravo će to biti prioriteti za ovo desetljeće", rekao je Plenković.
 
Riješena sva krupna nacionalna pitanja
 
Istaknuo je da nijedno krupno nacionalno pitanje nije ostalo neriješeno. Imamo slobodu, demokraciju, teritorij, članstvo u EU, NATO-u, a pitanje ove generacije političara je poboljšanje kvalitete -  infrastrukturne, gospodarske, socijalne, razvojne i demografske.
 
"Kontinuitet obnašanja dužnosti u Virovitičko-podravskoj županiji gdje ste svi jako mladi, a izrazito iskusni, meni daje pravo da ćemo u snažnom partnerstvu s vama i ostalim slavonskim županijama napraviti iskorake te da ćete biti ponosni na vaša postignuća 2025. i na taj način pokazati da ste povjerenje koje su vam sugrađani dali, iskoristili za njihovu dobrobit i za najveću korist Virovitičko-podravske županije", kazao je predsjednik na kraju, čestitavši svim dobitnicima nagrada te posebno zahvalio hrvatskim braniteljima na svemu što su dali za našu slobodu i samostalnost.

Pisane vijesti | Andrej Plenković