Izbor Dubravke Šuice uspjeh je cijele Hrvatske, a Fortenova polako izlazi iz krize i kreće se prema tržišnim uvjetima

Slika /Vijesti/2019/09 rujan/10 rujna/73CCA01C-A6B2-441B-8D3F-64AC8D655984.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u emisiji "A sada Vlada" Hrvatskog radija, istaknuvši da je izbor Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije, prije svega, uspjeh cijele Hrvatske.

"Jedan od dva velika vanjskopolitička uspjeha unazad dva mjeseca. Dubravka Šuica dobila je tu čast da u ime Hrvatske bude među nekoliko potpredsjednika, to je priznanje vanjskopolitičkoj snazi, ugledu i položaju Hrvatske u Europskoj uniji i to samo nakon šest godina članstva. Mi smo s ovim pokazali da imamo prije svega ljude, ali isto tako da je percepcija nove predsjednice Ursule von der Leyen, ali i drugih aktera da Hrvatska u ovako ranoj fazi dobije takvu dužnost", rekao je Plenković. 

Predsjednik Vlade smatra da to što je Dubravka Šuica dobila portfelj demokracije i demografije ima nekoliko važnih poruka. Ocijenio je da je za Hrvatsku izrazito važno da ima dvije hrvatske političarke na temi demokracije - Dubravku Šuicu kao potpredsjednicu Europske komisije zaduženu za demokraciju te Mariju Pejčinović Burić koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe.  

Podsjetio je da su nakon međunarodnog priznanja, sve međunarodne organizacije, bilo institucionalne ili nevladine, gledale kako Hrvatska stoji po ključnom i temeljnom pitanju demokracije. "I zato je to dobro, dobro je za kontinent. Važno je da se netko bavi tim temeljima jer val populizma i demagogije u kontekstu novih tehnologija poprima sasvim nove dimenzije", kazao je Plenković.

Demografija na prijedlog Hrvatske ušla u Strateški program Unije

Govoreći o demografiji, predsjednik Vlade istaknuo je da je riječ o apsolutno hrvatskoj inicijativi, podsjetivši da se na neformalnom Europskom vijeću u svibnju, koji je održan u rumunjskom Sibiju, na njegov prijedlog počelo pričati o demografiji u kontekstu dokumenta koji se zove Strateški program Unije 2019.-2024.

"I baš temeljem našeg amandmana i argumentacije, demografija je po prvi puta ušla u taj strateški program. To  je bio prvi korak. Drugi korak su razgovori s Ursulom von der Leyen, koja je u svojoj političkoj karijeri u dva mandata bila i ministrica obitelji i socijalnih poslova. I ona razumije pitanje demografije", pojasnio je premijer.

Podsjetio je da pola država članica ima negativni prirodni priraštaj kao i Hrvatska.

"Činjenica je da je to nadležnost država članica, ali ako je problem kontinentalan, horizontalan, onda je sada trenutak da Unija vidi što zajednički možemo napraviti da taj problem riješimo", dodao je.

Premijer smatra da Dubravka Šuica kao potpredsjednica Komisije u budućnosti može kroz temeljitu, ozbiljnu i komparativnu analiza vidjeti tko je bolji u demografskim mjerama i tko je našao recept kako riješiti problem.

"Mi smo temu koja je Hrvatskoj od egzistencijalnog značaja pozicionirali na europsku razinu i još dobili našu povjerenicu da se bavi time. Ja mislim da je to i u sadržaju, a i formalno izrazito veliki uspjeh na koji možemo biti ponosni, samo 4 mjeseca prije nego što preuzmemo predsjedanje Vijećem Europe", poručio je Plenković.

Hrvatska uspješno predsjedala Vijećem Europe

Govoreći o susretu s Marijom Pejčinović Burić, predsjednik Vlade podsjetio je da Vijeće Europe ove godine slavi 70 godina. Dodao je da ono ima tri temeljna stupa -  zaštitu demokracije, jačanje vladavine prava i poštivanje ljudskih prava.

Premijer je istaknuo da je Hrvatska fantastično iskoristila svoje predsjedanje Vijećem Europe.

"Ono je ovdje malo prošlo ispod radara. Ali mi smo u tih šest mjeseci, i Marijinim nastupima pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe, i mojim dolaskom tamo, te nizom aktivnosti stavili u fokus pitanja manjina, borbu protiv korupcije, kulturne baštine i ulogu lokalne samouprave", kazao je Plenković i nastavio: "Postavili smo konkretne teme gdje je ova organizacija sa svojim sustavom konvencija. Taj pravni aqui Vijeća Europe izrazito je važan. Proces europskog proširenja i uključenja praktički je zaključen jer su gotovo svi u Vijeću Europe. Sada je bitno da ona (Marija Pejčinović Burić) sa svojim pravnim mehanizmima, a to je najvažnije, ojača sva ova tri stupa o kojima sam govorio".

Pojasnio je da tu postoje i neka druga politička pitanja koja su vezana za Rusiju, Tursku, ali i za neke druge zemlje, no da je Marija Pejčinović Burić spremna za ulogu glavne tajnice Vijeća Europe.

"Vidjet ćete s vremenom, tek kroz godine njenog mandata kakvu to čast Hrvatska danas ima. Ja se veselim da smo to uspjeli u trećoj godini mandata, što je možda najjača godina i za ovakve stvari", poručio je predsjednik Vlade.

Restrukturiranje Agrokora bit će jedan od najvećih uspjeha ove Vlade

Premijer se osvrnuo i na situaciju u Fortenova grupi, istaknuvši da će restrukturiranje Agrokora biti jedan od najvećih političkih, ekonomskih i financijskih uspjeha ove Vlade.

"To će ostati kao jedna pozitivna ostavština. Gledam sve te ljude koji postoje u hrvatskom političkom prostoru i društvu, komentatore, političare, interesne skupine, tuđe trbuhozborce, one koji bi se veselili da sve propadne, ali ništa nije propalo", poručio je premijer.

Podsjetio je da je prijetila propast kompanije, ali da Vlada nije dopustila da jedan takav ekonomski gigant propadne, a onda da "domino efektom" propadaju i svi ostali. "Bio bi to kolaps hrvatske ekonomije i to svega pet mjeseci nakon što smo došli na vlast", kazao je premijer.

Također je podsjetio i da su neki zagovarali izbore, zaključivši kako su to ekonomski i politički nepismeni ljudi.

"Sve bi bilo propalo da smo išli na izbore. Meni je najvažniji opći interes. Tvrtka sada polako izlazi iz krize i kreće se prema tržišnim uvjetima. To se ne bi dogodilo bez naše političke odvažnosti. S vremenom će se pokazati da je to dobro, očekujem ozbiljnost od novih vlasnika. Mi smo sačuvali hrvatski interes", istaknuo je premijer.

Nema diskriminacije Pule i Istarske županije

Predsjednik Vlade govorio je i brodogradnji.

"Što se tiče 3. maja, mi smo procijenili da možemo vjerovati gospodinu Ediju Kučanu. Zato smo odlučili i izdati jamstvo, i sada vidim da to sve dobro ide. Kad smo to utvrdili, našli smo model kako ići naprijed. Stvari dobro napreduju", rekao je.

Kad je riječ o Uljaniku, predsjednik Vlade naglasio je da "nema diskriminacije Pule i Istarske županije".

"A priče da nas nije briga za Uljanik. Ma hajde. Imali smo sjednicu Vlade u Puli, nema što nismo učinili za Istru. Četiri i pol milijarde kuna za neizgrađene brodove, naših i vaših kuna. Mi smo tu veliki akter pomoći. Zadaća nove stečajne upraviteljice je da nađemo model koji je održiv. Da znamo tko pije, a tko plaća. Do sada se to nažalost nije znalo", rekao je Plenković.

Govoreći o poreznim izmjenama i smanjivanju PDV-a, premijer Plenković podsjetio je da su u mandatu njegove Vlade bila četiri vala porezne reforme.

"Rasteretit ćemo gospodarstvo za 10 milijardi kuna, a pritom imamo proračunski višak, smanjenje duga i nema deficita. To nije baš bilo redovito kod nas. U javnom je savjetovanju 8,9 zakona, plus pravilnik koji se odnosi na neoporezivi dio. Reakcije poslodavaca na sve ovo su sjajne. Toliko smo toga omogućili da rasteretimo poslodavce. Naći ćemo cjelovito rješenje, da održimo sve kako je danas, a da svi ovi budu donekle namireni", poručio je Plenković.

U tri godine prosječna plaća porasla za 800 kuna

Premijer se osvrnuo i na nezadovoljstvo sindikata, posebno u zdravstvu i školstvu vezano za povećanje plaća.

Kazao je kako je njegova Vlada, koja već tri godine upravlja zemljom, dobila sve moguće kosture iz hrvatske tranzicije.

"Prosječna se plaća u tri godine digla za 800 kuna, a imate i prosječnu plaću u Zagrebu od 7.500 kuna. Svi bi mi htjeli da ljudima damo što veće plaće, no istodobno ajmo se zapitati zašto su smanjene kamate, zašto je ministar Marić mogao izdati papire po negativnoj kamatnoj stopi. Pa zato što dobro upravljamo. Nismo mi niti rasipnici niti škrtice. Ne želimo ponavljati greške ranijih vlada", istaknuo je Plenković.

Rekao je kako se najlakše zadužiti, no to on neće napraviti.

"Hoću da inteligentno saslušam kome i kako pomoći, a da pritom ne srušim temelje ekonomske politike. To je bit", naglasio je, dodavši kako će se sve sagledati.

Koalicija je stabilna

Na upit je li koalicija stabilna, i što će Milorad Pupovac reći na današnjoj konferenciji za novinare, Plenković je potvrdio da je koalicija stabilna.

"Gospodin Pupovac i ja smo u komunikaciji. Ne mogu tvrditi što će on točno kazati kada medijski istupi danas", rekao je premijer Plenković, ponovivši da je netočna teza da je suvremena Hrvatska usporediva s NDH te da je faktor nestabilnosti u regiji. Netočnom je ocijenio i tezu da Vlada potiče klimu nesnošljivosti.

"Većina u parlamentu nije upitna, mi ćemo mandat odraditi do kraja i to unatoč svima koji su nas pokušali destabilizirati. Sve te priče da sam ja "briselac" ili "europejac", to su sve laži. Jako sam sretan što počinje vruća politička jesen, jedva čekam idući tjedan Sabor da neke stvari kažemo", poručio je Plenković.

Upitan o mogućnosti kandidature Milana Bandića na predsjedničkim izborima ponovio je da nije razgovarao s Bandićem.

"Što se toga tiče, ne skačem na prvu loptu", zaključio je predsjednik Vlade.

Izvor: Hina / Vlada



Pisane vijesti