Izbor legitimnih političkih predstavnika važan je za funkcioniranje i budućnost Bosne i Hercegovine

Slika /00 A foto model/super fotka.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se jučer u Mostaru s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. U izjavi za medije nakon sastanaka predsjednik Vlade pozvao je Hrvate u Bosni i Hercegovini na što veći odaziv na nedjeljne Opće izbore.

Posebno je bitno da Hrvati u BiH u što većem broju izađu na izbore

"Posebno nam je bitno da kroz ove izbore i hrvatski narod, kao najmalobrojniji, ali jednakopravan i konstitutivan iskoristi svoje biračko pravo i na tim izborima sudjeluje u što većem broju. Siguran sam da će na taj način najbolje pridonijeti onome što je kod izbora važno, a to je legitimitet svih izabranih predstavnika. Zbog toga očekujemo uspjeh i jedan veliki odaziv birača na izbore", naglasio je predsjednik Vlade te dodao da je od ključne važnosti osigurati izbor legitimnih političkih predstavnika.

Izrazio je čvrstu potporu Draganu Čoviću na kandidaturi za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

"Poruka koju sam došao uputiti Draganu Čoviću je poruka političke potpore, prijateljstva i suradnje, te želje da na izborima ostvari sjajan, pobjednički rezultat", kazao  je.

Načelo konstitutivnosti

Upitan o poruci koju je uputio poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović kako nije dobro da pojedini narodi biraju predstavnike drugima, predsjednik Vlade Plenković kazao  je kako se radi o "mudroj i ispravnoj" poruci.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Čović kazao je kako vjeruje da će 8. listopada imati legitimno predstavljanje, kako kod Hrvata, jednako tako kod Bošnjaka i Srba.

Plenković i Čović zajedno su u Mostaru položili vijence i zapalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim pripadnicima III. Cimske bojne HVO-a.

Izvor: Hina/Vlada RH

Pisane vijesti | Andrej Plenković