Izborni zakon u BiH treba odražavati koncept jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda

  • Slika /Vijesti/2021/srpanj/10 srpnja/E57tzYqWQAUiQPt.jpg

U izjavi nakon održanih sastanaka u Dubrovniku, predsjednik Vlade još je jednom izrazio zadovoljstvo jako dobrom odazivu i odličnom odabiru tema na ovogodišnjem Dubrovnik Forumu.

Zahvalio je ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu i suradnicima na odličnoj organizaciji, izrazivši uvjerenje da će rasprave pridonijeti boljem razumijevanju svih aktera. "Ali ii rješenjima koje ćemo zajednički tražiti nakon ove pandemije koja je u cijelosti promijenila način funkcioniranja svijeta u proteklih godinu i pol dana", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade održao je nekoliko sastanke s novoimenovanim predstavnikom za Bosnu i Hercegovinu Christianom Schmidtom, Miroslavom Lajčakom, posebnim predstavnikom EU-a za pregovore Srbije i Kosova, američkim izaslanikom za BiH i jugoistočnu Europu Palmerom te s potpredsjednikom EBRD-a Heilbronnom.

Podrška BiH u reformskom procesu

"Ti sastanci bili su prigoda da još jednom vrlo jasno pojasnim našim sugovornicima politiku Hrvatske prema BiH, podršku BiH u reformskom procesu, osobito u njenom putu prema EU i Sjevernoatlantskom savezu. Pritom smo jasno naglasili nužnost ravnopravnosti Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda. Naša politika ima kontinuitet sve ove godine i naravno želja mi je da se ovi razgovori koji su počeli prije nekoliko dana o reformi izbornog zakonodavstva okončaju na način koji će omogućiti Hrvatima da imaju legitimnu zastupljenost u predstavničkim tijelima i u Predsjedništvu BiH, da nema preglasavanja koji dovodi u nepravedan položaj", rekao je Plenković.

Dodao je da ćemo tu poziciju zagovarati i u budućnosti te istaknuo da je pitanje ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini jedna od tema oko koje postoji suglasje između Vlade i predsjednika Republike.

"Svi jako dobro našu hrvatsku poziciju, u konačnici nije to neka pozicija Hrvatske od jučer. Mi govorimo o temeljnim načelima daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma koji je imao koncept jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Naravno i prava svim ostalima, to uopće nije sporno", pojasnio je odgovarajući na novinarsko pitanje te istaknuo da izborni model kroz izborno zakonodavstvo BiH treba odražavati sistem koji će omogućiti ono što je tada bilo dogovoreno i što je, u konačnici, bilo u praksi primjenjivano bez ikakve zadrške do 2006. godine.

Nepravedno da se jedan konstitutivni narod osjeća nezadovoljno

"Da se u budućnosti osigura", rekao je, dodavši da ovako kako je danas nije dobro ni za koga.

"Nepravedno je, jedan konstitutivni narod se osjeća nezadovoljno, ne osjeća se da su izbori bili održani na način kako je to smišljeno", nastavio je, kazavši da moramo naći mehanizme koji će dati jamstva Hrvatima da će njihov predstavnik u Predsjedništvu biti legitimni predstavnik političkih stranaka Hrvata u BiH.
Podsjetio je da su izbori u BiH predviđeni za listopad 2022., a praksa upućuje na to da dogovore o izbornom zakonodavstvu treba donijeti u kalendarskoj godini koja prethodi izborima. "Bio bih sretan kada bi se postigao konsenzus među političkim strankama u BiH do kraja godine", zaključio je hrvatski premijer.

Moramo biti oprezni i čuvati turističku sezonu

Upitan hoćemo li mi, kao što to planira Malta, zabraniti ulaz u zemlju svima koji nisu cijepljeni, Plenković kaže da sada nismo u toj situaciji.

"Malta je cijepila izrazito velik broj svojih sugrađana, ja bih volio da i mi imamo tako velik broj cijepljenih", rekao je.

Dodao je da moramo biti oprezni, čuvati sezonu, nastojati imati puno bolji rezultat nego prošle godine i biti nešto bliže onoj rekordnoj ljestvici iz 2019. "To je u interesu hrvatskog turizma, javnih financija, gospodarstva i uopće normalnog funkcioniranja", kazao je Plenković te dodao kako misli da smo na dobrom putu, ali svatko treba dati svoj doprinos.

Što se veći broj naših sugrađana zaštiti, bit će bolje za sve nas

Raduju ga, istaknuo je, podaci da je jučer prvom dozom cijepljeno više od 9.000 ljudi.

"Znači da smo ipak ovom raspravom koja je pokrenuta prošlog četvrtka uspjeli nagovoriti jedan veći broj naših sugrađana da se cijepi. Sad smo skoro na 46 posto. Volio bio da se taj trend nastavi i da se što veći broj naših sugrađana zaštiti, bit će bolje za sve", naglasio je.

Upitan razmišlja li se o nagrađivanju građana koji se odluče cijepiti, ponovio je da sigurno nećemo davati novac ljudima da se cijepe. "Postoji zdrav razum  i visoki stupanj informiranosti koji bi svi morali imati te te strane očekujem da svi daju svoj doprinos, što više, što brže, to bolje", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Pisane vijesti