Obuljen Koržinek: Zahtjevni program Igara zaslužuje svaku pohvalu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u subotu kako organizacija zahtjevnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u vremenu neposredne zdravstvene krize i velike neizvjesnosti zaslužuje svaku pohvalu jer nastavlja najljepšu tradiciju festivala.

Obuljen Koržinek je na svečanoj sjednici Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara u Dubrovniku podsjetila na iznimne okolnosti organizacije festivala.

"Nadam se da će publika svojom nazočnosti posvjedočiti koliko je napora i stručnosti trebalo za održati ovakav program", rekla je ministrica.

Nema umjetničkog života bez interakcije s publikom zato je važno cijepiti se

Dodala je kako nije bilo lako u vremenu pandemije u Hrvatskoj držati otvorenima kulturne institucije, za razliku od drugih europskih zemalja.

"Nije bilo lako nama koji smo se trudili osigurati financijsku potporu. Ali ni umjetnicima koji su često u situacijama rizičnim za osobno zdravlje svjedočili da im je umjetnost život, a za nas umjetnost životna potreba. Takvu smo poruku poslali Europi i svijetu. Ponosna sam na umjetnike, ali i publiku koja je pratila kulturna događanja", izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Poručila je kako nema umjetničkog života bez interakcije s publikom te apelirala na cijepljenje.

"Sjajne stvari su se događale online, ali smo svi bili ganuti kad smo mogli doći u kazališta i kina. Što se bude više građana cijepilo, kulturni će se događaji moći organizirati kao prije", rekla je Obuljen Koržinek.

Intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski kao najveću vrijednost programa istaknula je inzistiranje na vlastitim kazališnim predstavama u ambijentu.

Dodala je kako Dubrovačke ljetne igre prve u Hrvatskoj dobivaju priliku otvoriti se publici nastupima svjetskih zvijezda.

Otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara ceremonijom ispred crkve sv. Vlaha

"To su aduti kojima možemo parirati i svjetskim festivalima. Neki su zbog pandemije bili odgođeni za ovu godinu, a i svjesni smo da nam je zadatak njegovati takvih kulturnih zasada", izjavila je Ruždjak Podolski

Na sjednici su govorili i pomoćnici ravnateljice za glazbeni i dramski program Tomislav Fačini i Saša Božić te članovi Festivalskog vijeća zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana Joško Cebalo te Sanja Putica.

Dubrovačke ljetne igre u svom 72. izdanju bit će otvorene u subotu navečer ceremonijom ispred crkve sv. Vlaha. Do 25. kolovoza u 47 dana na petnaest scenskih i ambijentalnih lokacija približno biti izvedeno gotovo sedamdeset dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Izvedbe će publika pratiti uz održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta, uz obvezno nošenje maski.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Kultura | Nina Obuljen Koržinek