Izvješće Agencije S&P koje nagoviješta ulazak u A rejting i paket mjera važni su za Hrvatsku i njene građane

Slika /Vijesti/2023/Rujan/18 rujna/PVRH AndrejPlenković izjava.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je da se na sjednici šireg Predsjedništva HDZ-a razgovaralo o petom paketu mjera, vrijednog 464 milijuna eura, te o ostalim ulaganjima kojima se planira pomoći građanima da se lakše nose s krizom. "Šaljemo snažnu poruku potpore našim građanima, gospodarstvu i institucijama na način kao i do sada", istaknuo je. Osvrnuo se na sutrašnji početak sjednice Hrvatskog sabora, najavivši dvije važne teme: Prijedlog zakona o izbornim jedinicama te paket od desetak zakona koji se odnose na novi krug porezne reforme koja ima cilj povećati plaće građanima. Najvažnijom temom ocijenio je izvješće agencije S&P u kojem su revidirali izglede Hrvatske iz stabilnih u pozitivne te na taj način nagovijestili ulazak u A rejting.

Istaknuo je da će cijene struje i plina ostati nepromijenjene i ocijenio da jesenski paket mjera polučuje očekivane rezultate. "Prema onome što sam čupo, provedbe ide vrlo dobro", rekao je.
 
Osvrnuo se i na potpore poljoprivrednicima. "Posebne potpore dajemo našim poljoprivrednicima – onima koji su stradali u velikim olujama i nevremenima te onima koji su zabrinuti zbog epidemije afričke svinjske kuge, osobito u Vukovarsko-srijemskoj županiji", poručio je Plenković.
 
Uzgajivačima svinja alocirana pomoć od 27,5 milijuna eura
 
Najavio je i da posebne potpore poljoprivrednicima koji su stradali u nevremenu tijekom ljeta zbog snažnih oluja, a i onima koji su pogođeni epidemijom afričkom svinjskom kugom.
 
Što se tiče pomoći uzgajivačima svinja čije su životinje zahvaćene afričkom svinjskom kugom, rekao je da je već alocirano 27 i pol  milijuna eura kako bi im se pomoglo. Rekao je da su takvi veliki paketi pomoći jamstvo da će se i njihov položaj "rehabilitirati u ekonomskom smislu" kada budu opet mogli uzgajati svinje.
 
Dodao je da ga određeni komentari i zahtjevi podsjećaju na antivakserski trend za vrijeme korone, te pozvao na izbjegavanje politikantstva i poštivanje struke u rasprava o afričkoj svinjskoj kugi.
 
Druga velika tema bili su infrastrukturni projekti kazao je i naveo probijenu drugu cijev tunela Učka, projekt vrijedan 200 milijuna era.
 
"Taj ćemo posao završiti u nerednih sedam, osam godina", poručio je premijer Plenković.
 
''Kao što smo Pelješkim mostom povezali jug s ostatkom Hrvatske i odlučili da do Dubrovnika idemo s punim profilom autoceste, tako ćemo zaokružiti cijelu mrežu autocesta. Autoputom smo integrirali Baranju kroz koridor 5C. Pritom, Istra, jug, Baranja, a i važan projekt za obnovu, dovršetak autoceste Zagreb – Sisak koja će biti gotova da Uskrsa", ocijenio je.
 
Samo jedna stepenica do A rejtinga
 
Podsjetio je da je S&P u petak objavio izvješće u kojemu je revidirao izglede hrvatskog gospodarstva iz stabilnih u pozitivne. Kazao je kako ne može dovoljno podcrtati koliko je to važno.
 
"Oni su vrlo detaljno analizirali našu ekonomsku i fiskalnu politiku i mjere koje je Vlada poduzimala u krizi te one koje sada poduzimamo, brzu i kvalitetnu apsorpciju europskih sredstava za koje smo se izborili prije tri godine i prognozu gospodarskog rasta koja je iznad prognoza koje smo i mi sami revidirali prije nekoliko mjeseci", rekao je Plenković i dodao da su na taj način, izravno uvaživši postignuća Vlade koju predvodi HDZ, poslali poruku da su u sljedećih 12 mjeseci spremni "revidirati svoju ocjenu na bolje, a to bi značilo investicijski rejting s početnim slovom A".
 
"Sada smo na stepenicu od A rejtinga", rekao je Plenković i dodao da, kada se uđe na slovo A, onda to znači da je Hrvatska u krugu zemalja s vrhunskom reputacijom na ekonomskim i financijskim domaćim i stranim tržištima, a posebno u očima agencija za kreditni rejting.
 
Paket zakona za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom
 
Kazao je da se na sjednici komentirao i paket zakona za suzbijanje nasilja nad ženama i djecom.
 
Istaknuo je da je “to izraz političke volje naše Vlade da što je moguće više djelujemo preventivno prema nasilnicima, a kad se ono jednom dogodi da ga najstrože kažnjavamo, i u pogledu povećanja sankcija u Kaznenom zakonu, definiranja novog kaznenog djela – teškog ubojstva žene ili transferom prekršaja u kazneno zakonodavstvo”, poručio je premijer, pozvavši sve zainteresirane da doprinesu javnoj raspravi.
 
Američkom kongresniku, nakon ispitivanja navoda iz pisma, odgovorit će hrvatski veleposlanik
 

Upitan o pismu američkog kongresnika Douga Lamborna, premijer je kazao da je riječ o kongresniku koji je nedavno posjetio Hrvatsku te kako je "dao službama da malo vide o čemu se radi".
 
"Sastanak s tim izaslanstvom Kongresa bio je sjajan i nije bilo riječi o problemima koje on sada navodi", kazao je premijer dodavši da ne zna s kim se on u međuvremenu sastao te da postoje različite lobističke skupine.
 
Najavio je da će ispitati njegove navode te da će mu odgovoriti hrvatski veleposlanik u Washingtonu kojemu je on to pismo i poslao.
 
Govoreći o ustaškoj zastavi na tribinama na stadionu, rekao je da je to neprimjereno i kažnjivo te da nitko od onih koji su to napravili nije član HDZ-a.
 
“Napravio je što se ne smije, dobro je da je kažnjen, šteti Hrvatskoj, hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Navijači trebaju biti fer prema nacionalnoj vrsti koja je Hrvatskoj, u smislu sportskog zadovoljstva i uspjeha, donijela rezultate kakve zemlje naše veličine nemaju”, kazao je.
 
Upitan o sutrašnjem Aktualcu, premijer je kazao kako je dobio informaciju da će sva oporbena pitanja biti upućena njemu. “Veselim se, na sve teme", rekao je, podsjetivši da dosad njemu nije bilo upućeno niti jedno pitanje iz redova pozicije.
 
Ponovio je da ministar Gordan Grlić Radman ništa nije ukrao, pogriješio je i bit će kažnjen te da će platiti kaznu. “Nije dobro da je to učinio, ali odbacujem tezu da je on svojom pozicijom kao ministar nešto pogodovao tvrtki. Ta tvrtka postoji od puno prije nego što je on bio ministar”, poručio je.
 
Na pitanja o poreznom dugu Sandre Benčić koji je otkriven i zbog kojega joj je blokiran obrt, kazao je da mora da je previd, a upitan o njenoj kandidaturi kratko je odgovorio: "Bit će ih još."
 
Želimo da Hrvatska bude tranzitna zemlja za ukrajinsko žito
 
Komentirajući najave Mađarske, Slovačke i Poljske o ograničavanju uvoza ukrajinskog žita, istaknuo je da hrvatski aranžman s Ukrajinom ne uključuje plasman ukrajinskog žita u Hrvatsku, nego da se naši prometni kapaciteti koriste ako nije moguće žito izvesti preko Crnog mora.
 
"Želimo da Hrvatska bude tranzitna zemlja. Ne zemlja na koju će sada doći enormne količine jeftinijeg žita iz Ukrajine pa da onda naši poljoprivrednici budu u problemu. Radi se o tranzitu, a ne uvozu. To je razlika", naglasio je Plenković.
 
Zaključio da je najvažnija tema izvješće Agencije Standard & Poor's i paket mjera. "To je bitno za Hrvatsku i za građane", ocijenio je Plenković.
 
 

Pisane vijesti