J. Kosor: U Sabor uskoro Ugovor o skrbi nad stradalnicima HVO-a

Ako Varaždinska županija i župan Radimir Čačić ne mogu riješiti slučaj poduzeća ITAS, Vlada će se uključiti u to, najavio je premijer Ivo Sanader u današnjem saborskom 'aktulnom prijepodnevu'.

ZAGREB,9. studenoga(Hina) - Ako Varaždinska županija i župan Radimir Čačić ne mogu riješiti slučaj poduzeća ITAS, Vlada će se uključiti u to, najavio je premijer Ivo Sanader u današnjem saborskom 'aktulnom prijepodnevu'.

Sanader je, odgovarajući Marinu Jurjeviću (SDP), napomenuo da je ITAS privatno poduzeće, da privatnici moraju riješiti problem koji su sami stvorili, a da je u cijeli slučaj uključena i Županija.

U potpunosti suosjećam s radnicima i ako župan i Županija ne mogu riješiti slučaj, onda će se i Vlada uključiti, kaže Sanader, najavivši da će se razmotriti kako se putem HEP-a, odnosno uključenjem struje, može pomoći ITAS-u.

Jurjeviću, koji tvrdi da je Nacionalni akcijski plan zapošljavanja bivše Vlade doprinio zapošljavanju 80 tisuća ljudi, odgovara da je taj Plan ukinut jer je bio loš i nije pokazao rezultate, a zamijenit će ga novi, akcijski plan zapošljavanja.

Sanader opetuje da će Vlada u slučajevima bespravne gradnje prema svima postupati isto, bilo da se radi o javnim ili stranačkim osobama, odnosno dužnosnicima.

Na rušenju bespravne gradnje pokazujemo principijelnost i odlučnost, borba protiv takve gradnje jedan je od najvećih projekata svih nas, jer ako sačuvamo prostor učinili smo veliku stvar, rekao je premijer SDP-ovcu Miroslavu Koreniki kojeg je zanimalo postoji li pritisak na Vladu i resorno ministarstvo da se u rušenjima ne drže istih kriterija.

Statistike Vas opovrgavaju, kriminal nije u porastu, nego u blagom opadanju, odgovorio je Ingrid Antičević-Marinović (SDP) koja kaže da je u dvije godine kriminal porastao, posebno broj razbojstava, pa je tako, u srpnju u samo osam sati počinjeno sedam razbojstava, a prije dva dana opljačkana je i pošta u blizini Sabora i Vlade.

Premijer ju je prozvao da je u svojevrsnoj kontradikciji, navodeći da se još jutros protivila hitnom donošenju strožih mjera zaštite novčarskih institucija, a sada se pita što Vlada radi.

SDP-ova zastupnica uzvraća da su u padu benigna kaznena djela, a da je policija kapitulirala pred teškim kriminalom.

Sanader je izvijestio da postoji radna skupina koja traži rješenje koje bi trebalo zajamčiti pravedniju raspodjelu dobiti poduzeća ostvarenu u različitim dijelovima Hrvatske.

Još uvijek smo u fazi studiranja, usporedbe s iskustvima drugih, odgovorio je Ivanu Drmiću (SBHS), koji se zanimao za reformu, kako kaže, nakaradnog poreznog sustava u kojemu, npr. Ina, koja posluje u cijeloj državi, porez na dobit plaća u Zagrebu.



Pisane vijesti