Sanader ponovio da se Vlada ograđuje od stavova Jadranke Cigelj

Premijer Ivo Sanader ponovio je danas u Hrvatskom saboru kako se on i Vlada ograđuju od stavova predstojnice Vladina Ureda za civilno društvo Jadranke Cigelj o civilnim udrugama, ali i ustvrdio da u tom području treba provesti kontrolu zakonitosti rada i pribavljanja sredstava.

ZAGREB,9. studenoga(Hina) - Premijer Ivo Sanader ponovio je danas u Hrvatskom saboru kako se on i Vlada ograđuju od stavova predstojnice Vladina Ureda za civilno društvo Jadranke Cigelj o civilnim udrugama, ali i ustvrdio da u tom području treba provesti kontrolu zakonitosti rada i pribavljanja sredstava.

Sanader je podsjetio da se Vlada ogradila od izjava Cigelj, koja je u intervjuu tisku izjavila da neke civilne udruge djeluju na granici čina veleizdaje, da blate Hrvatsku.

U njezinu obranu premijer je rekao da je, kao zatočenica srpskih logora u BiH, pretrpjela veliku osobnu tragediju, da je u međunarodnoj javnosti čvrsto zastupala istinu o Domovinskom ratu.

"Uloga Jadranke Cigelj u širem je kontekstu bila pozitivna, no u ovome se nije snašla i iza njezinih stavova Vlada i ja ne stojimo", kazao je.

Odgovarajući na upit HNS-ovca Dragutina Lesara jesu li istinita nagađanja da je Ured za izradu strategije razvoja civilnog društva platio 150 tisuća kuna, a da je autor strategije povezan s Cigelj pa postoji sumnja u sukob interesa, Sanader je odgovorio da ne postoji nikakva strategija.

"Vlada nije naručila nikakvu strategiju i za nas ona ne postoji. Čekamo izvješće da vidimo što je tko radio i za koga", kazao je premijer.

Na pitanja Damira Kajina (IDS) i Frane Piplovića (DC) hoće li Vlada izjednačiti mirovine 'starijih' i 'mlađih' umirovljenika, odnosno hoće li one s niskim mirovinama osloboditi plaćanja participacije kod liječničkih pregleda, premijer je ponudio isti odgovor - napravit ćemo koliko možemo, ovisno o stanju državnih financija.

Najavio je da će Vlada za koji tjedan izaći pred javnost s prijedlogom reforme zdravstva i pustiti ga u javnu raspravu. Ustvrdio je i da je situacija u zdravstvu teška, ali da je bolja nego prije dvije godine.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec odbacio je prozivke Josipa Leke (SDP) da Vlada privatizacijske procese provodi netransparentno i bez zakonske podloge.

Na Lekine prozivke da je hotelska kuća Koločep prodana za tri puta manju cijenu od one navedene u natječaju, Polančec je odgovorio da to nije točno jer se kupac obvezao u dokapitalizaciju hotela uložiti 202 milijuna kuna, puno više nego što su nudili ostali sudionici natječaja.

Polančec je najavio da će, u cilju veće transparentnosti privatizacije, ubuduće za javnost biti otvorene sjednice Upravnog odbora HFP-a, te izvijestio da se intenzivno radi na izradi izmjena Zakona o privatizaciji kojima će, među ostalim, biti regulirani instituti radnog dioničarstva te javno-privatnog partnerstva.



Pisane vijesti