Jasna osuda zločina, pijetet prema žrtvama, njegovanje kulture sjećanja i predani rad na toleranciji u društvu

  • Slika /Vijesti/2020/04 travanj/23 travnja/HN20200422544242.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je danas u Jasenovcu da se Vladina politika temelji na jasnoj osudi zločina, pijetetu prema žrtvama, njegovanju kulture sjećanja i kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu. Dobro je da je ovdje cijeli državni vrh, ova Vlada nema nikakvog sluha za povijesni revizionizam, istaknuo je.

Na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, u Spomen-području predsjednik Vlade Andrej Plenković, zajedno s državnim vrhom i predstavnicima naroda žrtava logora Jasenovac zastupljenih u Savjetu Spomen-područja Jasenovac, položio je vijenac u znak sjećanja i poštovanja prema žrtvama logora.
 
"I danas smo ovdje u Jasenovcu da obilježimo sjećanje na dan proboja logoraša, da još jednom izrazimo pijetet prema žrtvama ovoga logora, da osudimo strahote koje su se događale tijekom Drugog svjetskog rata ovdje i, naravno, zločine počinjene od ustaškoga režima", poručio je tom prigodom predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Izrazio je zadovoljstvo time što je obilježavanje obljetnice proboja okupilo sve ključne dužnosnike državne vlasti.
 
"Vlada i ja osobno ovdje smo već četvrtu godinu upravo na službeni dan komemoracije, kako to određuje samo Spomen-područje Jasenovac. Na taj način kontinuirano pokazujemo naš pijetet prema žrtvama", dodao je.
 
Kontinuirani dijalog sa svim predstavnicima žrtava Jasenovca
 
Premijer je podsjetio da je ove godine obilježena i velika obljetnica oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.
 
"I tada smo vrlo decidirano osudili nacističke i fašističke zločine, a to radimo i sada. Želimo u Hrvatskoj njegovati kulturu sjećanja te da, u skladu s naslovom izložbe koju smo održali ove godine u Francuskom paviljonu "Ako tebe zaboravim", još jednom ponovimo koliko je važno da mlade generacije budu svjesne najvećih strahota koje su se dogodile tijekom Drugog svjetskog rata, a jedna od takvih tužnih i ružnih epizoda bila je i ovdje u Jasenovcu", naglasio je premijer Plenković.
 
Premijer Plenković kazao je da Vlada vodi kontinuirani dijalog sa svim predstavnicima naroda žrtava logora Jasenovac.
 
Ponovio je da su predstavnici Vlade četvrti put, od početka mandata, u Jasenovcu na dan službene komemoracije te da kontinuirano rade na tome da i predstavnici žrtava i predstavnici vlasti na zajednički način odaju počast onima koji su ovdje poginuli.
 
Ova Vlada nema nikakvog sluha za povijesni revizionizam

 
"Politika koju vodimo bazira se i na jasnoj osudi zločina, na pijetetu prema žrtvama, na njegovanju kulture sjećanja i na kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu. Svo naslijeđe koje hrvatski narod ima kroz totalitarne režime je bolno i teško, dijeli hrvatski narod. Zadaća vlasti, zadaća obrazovnoga sustava je da te podjele smanjuje, da istina bude jasno vidljiva svima i na tom tragu su sve naše aktivnosti koje vodimo i očekujemo da takvu politiku čuju i razumiju naravno i predstavnici žrtava", rekao je premijer Plenković.
 
Dodao je da su veliki napori učinjeni u mandatu ove Vlade, puno veći nego ranije, kada je riječ o dijalogu s predstavnicima žrtava.
 
Podsjetio je da je osobno, kao predsjednik Vlade, osim što je četiri puta sudjelovao na komemoraciji u Jasenovcu, posjetio i  Yad Vashem i Auschwitz.
 
"Politika koju vodimo, izjave koje dajemo su čvrste i jasne i otvoreni smo za daljnji dijalog", poručio je naglasivši da ova Vlada nema nikakvog sluha za povijesni revizionizam.

Pisane vijesti | Andrej Plenković