Jedna od okosnica Vladine politike je ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/6 prosinca/KR-8.jpg

Uoči sjednice Vlade, koja se održava u Krapini, predsjednik Vlade Andrej Plenković prisustvovao je svetoj misi u Crkvi sv. Nikole biskupa, a potom je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, u povodu Dana grada Krapine. Premijer je iskazao zadovoljstvo jer je težina današnjih odluka, kao i ugovara, koji će se potpisati na sjednici Vlade u Krapini, vrijedna tri milijarde i 680 milijuna kuna.

U svom govoru na svečanoj sjednici, premijer Plenković zahvalio je gradonačelniku, županu i  saborskim zastupnicima na nizu inicijativa i na kvalitetnoj suradnji sa resornim ministrima, koji su omogućili da današnja sjednica Vlade posvećena Krapini i Krapinsko-zagorskoj županiji bude svojevrsni rezime dosadašnje suradnje u mandatu ove Vlade, koja je, naglasio je, bila bogata u svim područjima.
 
"I u području gospodarstva, kulture, demografije, obrazovanja, prometa, a osobito prometne infrastrukture, prenošenja državne imovine, ali i u područjima iz svih drugih resora koji su ovdje bili prisutni u proteklih nešto više od tri godine", kazao je Plenković.  
 
Značajno smanjen broj nezaposlenih u Krapini
 
Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo jer je novi Zakon o financiranju lokalne i područne samouprave proteklih godina omogućio veće prihode za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i za većinu njezinih gradova i općina.
 
"Mislim da je to bio bitan iskorak jer ste na taj način svi postali puno snažniji akteri u realizaciji vaših političkih prioriteta i konkretnih programa i projekata za razvoj vaših gradova i općina, odnosno županiju", ustvrdio je Plenković.
 
Premijer je naglasio da je učinjen niz iskoraka da ukupna kvaliteta života u Hrvatskoj bude bolja nego što je bila prije trenutka kada je ova Vlada preuzela odgovornost. 
 
"Ti rezultati vide se po podacima značajno smanjenog broja nezaposlenih u Krapini, ali i uopće u Zagorju, a i povećanog broja zaposlenih", rekao je Plenković.
 
Naveo je da se ti rezultati vide i u zdravom gospodarskom rastu, rastu prosječnih plaća, medijalne plaće, minimalne plaće, rastu mirovina, dizanju kreditnog rejtinga na investicijsku razinu, pozitivnih ocjena od međunarodnih financijskih institucija, koje, kazao je Plenković,  omogućuju hrvatskoj državi, ali prije svega hrvatskom gospodarstvu i poduzetnicima, kao i građanima da imaju povoljnije poslovne uvjete.
 
"Mi ćemo nastaviti s reformskim procesima, od kvalitetnijeg poslovnog okruženja, reforme državne uprave, pravosuđa, obrazovne reforme, reforme mirovinskoga sustava i reformi u učinkovitijoj apsorpciji europskih sredstava, koja su isto tako bitna i za vaš razvoj jer ste se iskazali što u realizaciji konkretnih projekata, što u pripremi novih", ustvrdio je predsjednik Vlade. 
 
3 milijarde i 680 milijuna kuna za strateški razvoj Krapinsko-zagorske županije
 
Premijer je iskazao zadovoljstvo jer je težina današnjih odluka, kao i ugovara, koji će se potpisati na sjednici Vlade u Krapini, vrijedna tri milijarde i 680 milijuna kuna. "To su strateški pravci razvoja Krapinsko-zagorske županije u godinama koji su pred nama", poručio je. 
 
Istaknuo je da je jedna od okosnica politike središnje vlasti ravnomjerni regionalni razvoj Hrvatske i da Vlada u svom mandatu tu društvenu solidarnost pokazuje prema svim hrvatskim krajevima.
 
Čestitavši svima Dan grada, predsjednik Vlade je podsjetio da je Krapina grad Ljudevita Gaja, nositelja Hrvatskog narodnog preporoda, naglasivši pritom značaj Zagorja, za, kako je kazao, hrvatsku kulturu, identitet, tradiciju i našu kršćansku pripadnost.  

Pisane vijesti | Andrej Plenković