Jenjavanje epidemije, procjepljivanje i sloboda kretanja ključni za gospodarski zamah i veći rast

Slika /Vijesti/2021/travanj/20 travnja/VRH_0806.JPG

Nakon sjednice Užeg kabineta Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o nekoliko aktualnih tema.

Govoreći o procesu cijepljenja, poručio je kako on napreduje vrlo dobro i da se dinamika cijepljenja u Hrvatskoj ubrzava.
 
"Prema svim procjenama koje u ovom trenutku imamo, mislim da ćemo ostvariti onaj naš željeni cilj između 50 i 55 posto procijepljenosti odrasle populacije do 30. lipnja", naglasio je.
 
Dodao je da će su, uz jenjavanje epidemije i smanjenje broja zaraženih i istodobno procjepljivanje te paralelni dogovor na europskoj razini o zelenoj digitalnoj potvrdi, koja će uključivati preboljele, cijepljene ili testiranje, omogućiti sloboda kretanja te tako i gospodarski zamah i veći gospodarski rast.
 
To je za Hrvatsku, istaknuo je, posebno važno zbog dolaska turista i dinamiziranja ekonomije.
 
"Vjerujem da će nam ta tri elementa – jenjavanje epidemije, procjepljivanje i sloboda kretanja – biti ključni da gospodarski rezultati budu bolji nego što smo očekivali", smatra predsjednik Vlade.
 
Hrvatska za dogovor o zelenim potvrdama što prije
 
Premijer Plenković kazao je da se u ovom trenutku vode završni razgovori na razini stalnih predstavnika u Bruxellesu o tome koliko će vrijediti te zelene digitalne potvrde.
 
S obzirom da u ovome trenutku još nema jasne slike koliko traju antitijela nakon cijepljenja, tek nakon mjerenja nakon određenog vremena znat ćemo hoće li trebati treća doza iduće godine.
 
"Mi ćemo, naravno, biti spremni osigurati cjepiva za Hrvatsku, kao što smo ih osigurali i sada", poručio je.
 
Dodao je da taj proces ne ide lako, ali i kako mu se čini da bi dogovor o potvrdama mogao biti postignut vrlo brzo, a to će biti i ključna tema na sljedećem Europskom vijeću.
 
"Sve zemlje koje su, u pogledu turizma, zemlje destinacije kao što je Hrvatska žele da što veći broj ljudi koji je cijepljen ili je prebolio ili je testiran može doći bez bilo kakvih prepreka što prije", poručio je.
 
Još je jednom pozvao sve građane da se cijepe jer su sada količine cjepiva dovoljne za sve koji se žele cijepiti.
 
"Mi smo to kao Vlada osigurali, a sada je stvar tehnologije u svim županijama, a pogotovo u Zagrebu, da se što brže cijepimo jer što se brže cijepimo, bit ćemo zaštićeniji", istaknuo je.
 
Rebalans proračuna u lipnju
 
Najavio je da se Vlada sprema na rebalans proračuna u lipnju.
 
"Nastojimo uzeti u obzir sve okolnosti - sredstva koja smo uložili u zdravstvo, sredstva koja su uložena u očuvanje radnih mjesta te niz drugih aktivnosti koje smo morali poduzeti kako bismo osigurali normalno funkcioniranje države i svih njenih sastavnica", kazao je.
Novinare je zanimalo hoće li se mjere potpora za očuvanje radnih mjesta nastaviti i u lipnju, s obzirom na jenjavanje epidemije i mogućnost relaksiranja epidemioloških mjera.
 
Premijer je ustvrdio da Vlada razmatra tu cijelu situaciju, podsjetivši da je do sada isplaćeno 10,5 milijardi kuna za 680 tisuća radnika i 120 tisuća poslodavaca te da su time zadržana radna mjesta i nisu se ostvarile SDP-ove najave o 400 tisuća nezaposlenih.
 
"Ukoliko budu postojala ograničenja i dalje tijekom lipnja, vodit ćemo računa da budemo onakvi kakvi smo bili svo ovo vrijeme, a to je da smo uz hrvatske radnike i uz poslodavce", poručio je.
 
Predsjedniku ponuđena dva termina sa sjednicu Vijeća za obranu
 
Osvrnuo se i na proces nabave novih borbenih zrakoplova kazavši da Vlada cijelo ovo vrijeme radi na analizi svih ponuda.
 
Povjerenstvo koje je oformljeno u tu svrhu, dodao je, napravilo je svoju zadaću te je jučer užem krugu nadležnih ministara predstavilo svoju analizu.
 
S obzirom da je predsjednik Republike poslao predsjedniku Vlade dopis s prijedlogom za održavanje Vijeća za obranu, premijer Plenković kazao je da mu je danas odgovorio i ponudio dva termina – sutra ili prekosutra ujutro.
 
Dodao je da je to tijelo savjetodavno te da nema ulogu u donošenju konačne odluke.
 
Odgovarajući na pitanje kada će Vlada donijeti političku odluku o tome koje avione kupuje, premijer Plenković kazao je da će Vlada to učiniti kada obavi svu proceduru.
 
Podsjetio je pritom da je predsjednik Republike odbio imenovati svog predstavnika u to Povjerenstvo.
 
"Milanović je odbio imenovati svog predstavnika u to Povjerenstvo pa slušamo da on dobiva neke neformalne brifinge putem pretpostavljam načelnika Glavnog stožera umjesto da je imao svog predstavnika iz Ureda i pratio cijeli proces pa u konačnici i sudjelovao u jednom jedinstvenom procesu za Hrvatsku vojsku, za nacionalnu sigurnost, za obranu i dugoročno građenje sposobnosti Hrvatske vojske", kazao je premijer Plenković.
 
Očito se prije summita NATO-a predsjednik želi ukrcati na vlak suodlučivanja o borbenim avionima
 
Naglasio je da se radi o izrazito složenom procesu koji je vrlo kompleksan tehnički i stručno zahtjevan te da odluke koje se donose trebaju biti takve da svi oni koji barem pretendiraju da imaju nekakav doticaj s time budu što bolje identificirani.
 
"Očito da se sada, uoči sastanka na vrhu NATO-a sredinom lipnja, predsjednik želi ukrcati na taj vlak suodlučivanja", dodao je.
 
Na upit je li realno da će Vlada tu odluku donijeti 28. svibnja, premijer Plenković ustvrdio je da je moguće da je Vlada donese i tada.
 
Novinare je zanimalo je li sjednica Vijeća za obranu prigoda da predsjednik Vlade i predsjednik Republike sjednu i riješe prijepore, premijer Plenković ustvrdio je kako to nije tema sjednice Vijeća za obranu.
 
"To nije tema. Nećemo se razgovarati ni preko medija, a pogotovo nećemo razgovarati preko onih koji nastoje banalizirati tu temu na nekakvo prepucavanje. Dakle, imate prevaranta koji vrijeđa cijelu političku scenu, a mnogi analitičari to nastoje vratiti u prepucavanje. To nije prepucavanje između nas dvojice. To je ponašanje bez presedana prema nizu aktera na hrvatskoj političkoj sceni. To je ta ključna distinkcija", poručio je premijer Plenković.
 
Nova generacija političara koja ima veliku perspektivu
 
Osvrnuo se i na lokalne izbore. Novinare je zanimalo vidi li možda Davora Filipovića u Vladi.
 
Premijer Plenković istaknuo je da se radi o sjajnom političaru, koji se pokazao izrazito dobar, sadržajan i političan u debatama, ali i upozorio kako nitko od kandidata nije doživio takvu agresiju različitih "kvazi-komentatora koji glume neovisnost, a pripadaju ili ljevici ili rade za neke druge kandidate, što je ocijenio krajnje nekorektnim i neprofesionalnim.
 
Prema njegovom dubokom uvjerenju, dodao je, Filipović je pokazao najveće znanje o Zagrebu u kampanji i izrazio žaljenje što mu birači nisu dali veću potporu. 
 
"On ima veliku perspektivu u hrvatskoj politici", poručio je i dodao da Filipović spada u novu generaciju političara, rođenih sredinom 80-ih godina,  uz Ivana Radića i Marka Marušića.
 
Pritom je istaknuo i zanimljivost da je Bjelovarsko-bilogorskoj županiji formalizirana koalicija SDP-a i Domovinskog, što je novum na političkoj sceni, koja podržava Damira Bajsa, izrazivši uvjerenost da će Marko Marušić i unatoč tome tamo odnijeti pobjedu.
 
Novinare je zanimao i komentar premijera Plenkovića na najvjerojatniju većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.
 
HDZ uvjerljiv pobjednik prvog kruga izbora
 
Premijer je kazao da su birači u Zagrebu izrazili svoj stav te da su svaki izbori snimka nekog stanja i raspoloženja.
 
Smatra da su glasovi Zagrepčana u nedjelju bili rezultat tri elementa - obračuna s naslijeđem bivšega gradonačelnika, zbog ozračja koje se stvorilo "nakon lupanja s loncima godinama", totalne propasti  SDP-a i enormne podrška javnosti i medija.
 
"Ne sjećam se da je ovakvu podršku u medijima ikada imala ijedna opcija u Hrvatskoj – tetošenje kao što su imali članice i članovi platforme Možemo", kazao je.
 
Poručio je da je HDZ uvjerljivi pobjednik prvog kruga izbora istaknuvši da su kandidati te stranke pobijedili u 208 gradova i općina te u još gotovo stotinjak što županija, što gradova i općina idu u drugi krug. 
 
Što se tiče županija, premijer Plenković također je uvjeren u izvrstan rezultat HDZ-a na kraju drugog kruga izbora.
 
Ozbiljna stranka nikada neće biračima savjetovati da križaju ili poništavaju listiće
 
Podsjetio je da je Miroslav Škoro nakon prvoga kruga predsjedničkih izbora svoje glasače pozvao da nadopišu na glasačkom listiću broj 3, koji je nepostojeći, što znači da je zapravo pozvao svoje glasače da ne glasaju za Kolindu Grabar Kitarović, a to je, jer su ti listići onda nevažeći, pomoglo Zoranu Milanoviću. Isto je, dodao je, tada napravio i Most, koji je pozvao svoje glasače da u drugom krugu križaju listiće.
 
"Važno je za hrvatske birače da vide razliku između ozbiljnih stranaka, stranaka koje imaju kapacitet upravljanja, koje su odgovorne, koje znaju što je država koje razumiju dugoročne procese, a to je HDZ, i njih. Mi nikada nećemo nikome savjetovati u demokraciji u vezi izbora, a oni su jedini način da građani direktno svojom voljom i biračkim pravom utječu na procese u državi, da križaju ili poništavaju listiće", poručio je.
 
Naglasio je da je tomu tako jer građani imaju svoj stav, svoje razmišljanje, svoje prosuđivanje, svoj proces informiranja i svoj odabir.
 
Zato će pozvati sve građane da temeljem svoje procjene i svoje savjesti odlučuju kome će dati povjerenje u drugom krugu u Zagrebu.
 
Oporba nema nikakve šanse izglasati nepovjerenje bilo kojem ministru
 
Premijer Plenković podsjetio je da je njegov zadnji pokušaj suradnje ne samo s Domovinskim pokretom već i sa svim ostalim oporbenim strankama bio odmah nakon većinskoga povjerenja kojeg je HDZ ostvario na parlamentarnim izborima prošloga srpnja kada ih je sve pozvao u Vladu na razgovor o tome kako surađivati u okolnostima Covida, što su oni svi odbili.
 
Upitan kada će u Saboru biti održana rasprava o povjerenju ministru Berošu.
 
Premijer Plenković kazao je da je Vlada na sjednici odbila tu inicijativu oporbe, a na predsjedniku Sabora je da u zakonskom roku tu točku stavi na dnevni red.
 
"Oporba nema nikakve šanse izglasati nepovjerenje bilo kome pa naravno ni ministru Berošu", poručio je.
 
"Mi ćemo nastaviti s radom za hrvatske građane, za plaće, za mirovine, za cjepivo, za zdravstvenu sigurnost, za rast ekonomije, za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, za apsorpciju europskih sredstava i turističku sezonu, a oni će, na temelju svog rada, izgubit i ovu utakmicu", dodao je.
 
Albina je na Eurosongu imala odličan nastup, žao mi je što se nije plasirala u finale
 
Na kraju se osvrnuo i na nastup hrvatske pjevačice Albine na Eurosongu.
 
Kazao je da ju je podržao i prije glasovanja.
 
"Jako mi se svidjela ona kao pjevačica, mislim da je imala sjajnu pjesmu. Sustav glasovanja u ovoj fazi, koliko sam ja razumio, je mahom telefonski odnosno SMS-om i sveo se na nekakvu blokovsku podjelu ili na više glasova mnogoljudnijim zemljama koje imaju više svojih građana u drugim zemljama. To je po meni šteta jer mislim da je Hrvatska imala po meni jednu od barem tri najbolje pjesme u polufinalu", kazao je premijer.
 
Izrazivši žaljenje što se Albina nije plasirala u finale, dodao je da to ne znači da ne možemo slušati pjesmu i veselit se nastavku njezine karijere.
 

Stranica | Andrej Plenković