Kineskom CSIC-u temeljito i realno smo opisali što Uljanik i 3. maj predstavljaju za hrvatsku brodogradnju

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/29 travnja/4.jpg

Predsjednik Vlade Andre Plenković sastao se u Banskim dvorima s predsjednikom uprave China Shipbuilding Industry Corporation Huom Wenmingom i izaslanstvom jedne od najvećih kineskih brodograđevnih kompanija, koji su došli u Hrvatsku obići brodogradilišta u Rijeci i Puli.

Nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predsjednik Vlade u izjavi medijima ocijenio je da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni.
 
Kako je rekao, temeljito su, transparentno i realno opisali ono što su Uljanik i 3. maj predstavljali za hrvatsku brodogradnju, jedan više od 160 godina, a drugi više od 110 godina, u identitetskom i gospodarskom smislu, a isto tako su realno prikazali u kakvim problemima se oni danas nalaze.
 
"Stoga očekujemo da nakon posjeta i Rijeci i Puli, predstavnici ove najveće kineske kompanije, koja je među petsto najsnažnijih kompanija uopće u svijetu, dobro analiziraju i razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva. U ovom trenutku više od toga niti bi bilo pametno niti bi bilo korisno govoriti, ali mogu reći da smo učinili s naše strane jedan napor koji zahtijeva još dodatne razgovore u Puli i Rijeci", kazao je Plenković.
 
Plenković je naglasio da je u Hrvatsku stiglo najviše izaslanstvo CSIC-a, slijedom razgovora vođenih s kineskim premijerom Li Keqiangom u Zagrebu, na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom, predstavnicima uprava brodogradilišta koja su u sastavu te grupacije, ključnih ljudi tvrtke za međunarodnu suradnju, zatim za investicijski i bankarski dio aktivnosti, spajanja i kupovine, kao i pravne poslove.
 
Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a sudjelovali su i predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić te direktor 3. maja Edi Kučan.
 
Nagrade HAZU-a poticaj za izvrsnost
 
Povodom Dana HAZU-a, premijer Plenković čestitao je svim laureatima na nagradama za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u 2018. Vlada RH nastavlja izvrsnu suradnju s HAZU-om, ključnom institucijom u pogledu znanosti i obrazovanja, umjetnosti te povijesti i baštine.
 
U izjavi medijima, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je pritom da su daljnja ulaganja u obrazovanje i znanost jasan prioritet Vlade.
 
„Stoga želimo da ovakvi događaji budu poticaj, posebice mladim generacijama, za izvrsnost i ječanje konkurentnosti cijeloga društva“, dodao je.
 
O sastanku na vrhu u Berlinu
 
Vezano za sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana, kojeg u Berlinu organiziraju savezna kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, Plenković je istaknuo da sastanak za cilj ima rezimirati gdje smo trenutno kada je riječ o jugoistoku Europe.
 
Novinare je zanimao i komentar na  kritike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.
 
„Hrvatska i Slovenija su pozvane jer su dvije države koje kontinuirano rade, ja bih rekao Hrvatska čak i više od svih drugih, i ističu tu temu na razini Europskog vijeća“, izdvojio je Plenković.
 
Kazao je da će sastanak najviše biti fokusiran na trenutne pregovore koji se odvijaju između Srbije i Kosova.
 
„Dobro je da čujemo stajališta“, dodao je.
 
 „Tko je upućivao pozivnicu, najbolje adresirati to pitanje kancelarki Merkel i predsjedniku Macronu“, kazao je predsjednik Vlade. 
 
Njemačka kancelarka Merkel u Hrvatskoj
 
Upitan za posjet njemačke kancelarke Merkel Hrvatskoj, Plenković je istaknuo da ona dolazi poslati poruku podrške Hrvatskoj.
 
„Imat ćemo bilateralan sastanak“, potvrdio je.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti | Andrej Plenković