Komemoracija nad jamom Golubinka

Nad jamom Golubinkom u Tišnjanskoj dubravi u kojoj su posmrtni ostaci blizu 300 mještana Vodica, Srime, Tisna, Pirovca, Gačeleza, Čiste Velike i okolnih mjesta koje su ubili partizani tijekom Drugog svjetskog rata i bacili u jamu, održan je danas komemorativni skup.

ŠIBENIK, 14. svibnja 2005. (Hina) - Nad jamom Golubinkom u Tišnjanskoj dubravi u kojoj su posmrtni ostaci blizu 300 mještana Vodica, Srime, Tisna, Pirovca, Gačeleza, Čiste Velike i okolnih mjesta koje su ubili partizani tijekom Drugog svjetskog rata i bacili u jamu, održan je danas komemorativni skup.

U ime hrvatske Vlade i premijera Ive Sanadera skupu na brdu Sopalj, desetak kilometara udaljenom od Tisna, nazočio je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta.

Po riječima Vladimira Juričeva Talijaša, predsjednika vodičke Komisije za žrtve rata i poraća, u jamu duboku 35 metara bačeni su "nedužni ljudi, civili, najčešće dignuti iz svojih kuća ili s rada u polju". Njegov otac, kazao je, bio je među šestoro Vodičana , koji su prvi ubijeni i bačeni u jamu 6. listopada, 1943. godine.

"Do kraja 1945. ubijeno je i bačeno u jamo između 250 i 300 stanovnika okolnih mjesta. Jama još nije do kraja istražena, pa je riječ uglavnom o procjenama. Najveća nam je želja izvaditi iz Golubinke kosti ubijenih i sahraniti ih u zajedničku grobnicu", kazao je Juričev Talijaš.

Odajući počast ubijenima, ministar Kalmeta kazao je kako "hrvatska Vlada želi da se otkrije puna istina o svim stratištima u Hrvatskoj na kojima su stradavali nevini ljudi".

"Ovakva se tragedija nikada ne smije ponoviti. Bilo bi to pogubno za hrvatski narod, koji je u prošlosti na žalost najčešće stradavao od upravo od vlastitih, hrvatskih ruku", kazao je Kalmeta.

Obećao je potporu Vlade nastojanju rodbine da se pokupe i sahrane kosti ubijenih mještana vodičkog i tišnjanskog kraja.

Službeno obilježavanje jame Golubinka počelo je 1996. godine odlukom tadašnjih gradskih vlasti Vodica, pa je današnji komemorativni skup, na kojem se okupilo pedesetak mještana, uglavnom potomaka ubijenih, označio ujedno i desetu godišnjicu od kako se službeno odaje pošta žrtvama bačenim u nju.



Pisane vijesti